Huomioita

Huomioita

Lyhyt huomio seisomisen pulssista (yi quan)

Yi quanPosted by Timo Klemola Mon, November 16, 2015 20:37:45

Alla oleva kuva yrittää kuvata seisomisen, voiman tunnustelun ja voiman vapauttamisen kokemusta jännityksen ja rentouden vaihtelusta. Kuvassa 1a esitetään ajatus, että dynaamisessa seisomisessa voima koetaan eräänlaisen jatkuvana, mutta tasaisena ja erittäin hienovaraisena pulssina. Tämä voiman pulssi voidaan synnyttää monella tapaa erilaisin mielikuvin. Voima voi vaihdella kuuden suunnan välillä suunnasta toiseen yhtenäisenä jatkumona. Näin tapahtuu, jos seistään esimerkiksi kuuteen suuntaan liikkuvan puun mielikuvan kanssa. Yksi mielikuva, jota itse paljon käytän, on kuvitella koko keho suureksi jatkuvasti avautuvaksi ja sulkeutuvaksi palloksi. Tämä mielikuva tuo mukanaan yhteen kaikki voiman suunnat. Vaikka seisomisessa pyritään mahdollisimman suureen rentouteen, se ei kuitenkaan tällä seisomisen tasolla tarkoita täysin kuollutta ja tietyllä tapaa ”velttoa” seisomista.


Tämä kuva sen sijaan esittää, mitä tarkoitetaan "kuolleella seisomisella".

Yi quania kuvaa hienosti sanonta: ”On olemassa vain avautuminen ja sulkeutuminen, yin ja yang.” Kuvassa 2. mitään yin/yang –vaihtelua ei ole. Silloin emme koe kehon sisässä mitään muutosta. Dynaaminen seisominen ei tarkoita tätä. Kuvan 2 punainen viiva tarkoittaa kuollutta pulssia ja sen kautta kuollutta seisomista. Dynaamisessa seisomisessa mielikuvassa tapahtuu voiman vaihtelua. Kyse on eräänlaisesta mielikuvan pulssista, joka tuntuu kehossa. Mielikuvan pulssin tulee mennä lihaksi, kehoon ja sen tulee tuntua hienovaraisena jännityksen ja rentouden vaihteluna varpaista sormenpäihin asti. Ulkoisesti asento on rento ja käytännössä liikkumaton, mutta sisäisesti seisonta on elävä ja avautuminen ja sulkeutuminen ja yin/yang –muutos tuntuu selvästi.

Näin harjoitellessa saamme koko kehon liikemekaniikasta ja lihas-jänne-kalvo-ketjujen rentouden ja jännityksen vaihtelusta vaikkapa puolen tunnin seisomiseen monta sataa toistoa. Toistot ovat tietysti äärimmäisen hienovaraisia ja ne tapahtuvat mielikuvassa, josta tuntemus siirtyy kehoon. Itse seison ehkä noin kymmenen pulssin minuuttivauhdilla. Se tekee puolessa tunnissa 300 toistoa. Yi quan perustuu, ei vain seisomiseen, vaan sen keskeisten harjoitusperiaatteiden jatkuvaan toistoon. Sadan tunnin seisominen tällä rytmillä tuottaa 60 000 toistoa. Siirryttäessä seisomisesta voiman koittoon, jatketaan samojen kehomielen periaatteiden harjoittamista, mutta nyt uudessa mittakaavassa. Voiman tunnustelussa otetaan mukaan liike ja isompi voima. Fa-lissa samaa asiaa tutkitaan edelleen, mutta nyt räjähtävillä nopeuksilla. Fa-li on myös pulssi, periaatteessa sama pulssi, jota harjoitamme ja toistamme lukemattomia määriä seisoessamme, mutta nyt jälleen eri mittakaavassa.

Seuraavassa dynaamisen seisomisen malli, jossa harjoitellaan jatkuvasti koko kehon avautuvaa ja sulkeutuvaa liikettä, eräänlaista jatkuvaa avautumisen ja sulkeutumisen pulssia. Progressio voisi olla seuraava, asentona esimerkiksi ”kannattele palloa rinnan edessä”.

1. Tunnustellaan kuminauhoja avautumisen/ sulkeutumisen suuntaan. Etsitään elastisuuden kokemusta.

2. Otetaan mielikuva, että koko keho on iso pallo, joka laajenee ja supistuu joka kohdastaan. Aktiivinen vaihe voi olla joko avautumisen tai sulkeutumisen suuntaan.

3. Edelliseen harjoitukseen lisätään idea, että tämä pallo avautuessaan pomppaa irti maasta, sulkeutuessaan palaa maahan ja pomppaa jälleen. Edellisen dynaamisempi versio. Aisti pompun aiheuttama värähdys polvissa.

4. Lisää edelliseen harjoitukseen idea, että laajennat myös aistejasi. Tee se erityisesti katseessa siirtyen sulkeutuessa näkökentän fokukseen ja avautuessa laajennat tietoisuutesi näkökentän perifeeriselle alueelle.

5. Kuvittele olevasi ihmisen muotoinen ilmapallo (goodyear ukko). Seisot rannalla niin, että laine iskeytyy rantaan sinua kohti ja täyttää pallon vedellä jaloista ylös. Vesi vetäytyy ja iskee sinut täyteen vettä uudelleen ja uudelleen. Aisti, miten koko keho täyttyy vedestä. Aisti myös sulkeutumis- ja rentoutumisvaihe, kun vesi karkaa pois.

6. Lisää edellisen harjoituksen intensiteettiä nostattamalla myrsky ja isommat ja rajummat aallot.  • Comments(0)