Huomioita

Huomioita

Yi quanin perusteita: VI. Työntävät kädet (tui-shou) (osa 3)

Yi quanPosted by Timo Klemola Wed, February 18, 2015 09:48:28

Kuvaan seuraavassa juurtumiseen liittyviä periaatteita tui-shou tilanteessa, missä pari työntää sinua kädestä, jota pidät rintasi edessä. Kaikkia asiaan liittyviä muuttujia ei voi tässä kuvata, mutta keskeiset. Opettelemalla nämä hyvin, sinua ei tui-shou tilanteessa kovin kevyesti heitellä. Kuvaan tilanteen ilman liikettä. Käytännössähän olet tui-shoussa jatkuvasti liikkeessä, mutta juurtuminen on osattava tehdä paikallaan seisten, jotta sen saa toimimaan liikkuessakin.Kuva 1.

Kuva 1. esittää yhden tavan hahmottaa tämä tilanne. Tunnet työntövoiman kätesi/ käsiesi kontaktipisteessä. Miten voit ottaa voiman vastaan niin, että sinun ei tarvitse perääntyä voiman alta pois? Voima pitää nk. ”juurruttaa”. Se tapahtuu pakottamalla pari työntämään sinua niin, että hänen voimansa suuntautuu alas suoraan kohti takajalkaasi. Pari siis pakotetaan työntämään suuntaan, mikä on sinun kannaltasi kaikista tukevin. Miten tämä sitten tehdään?

1. On osattava pitää ”freimi”. Tämä taito tulee suoraan seisomisharjoittelusta ja shi-listä. Kätesi ovat vartalon edessä niin, että käsivarren ja vartalon välissä on tilaa isolle pallolle. Tämä pallo ei saa mennä työnnön voimasta kasaan. Tähän liittyy myös koko kehon elastinen, jousimainen voima, mitä olet harjoitellut kaikissa yi quanin menetelmissä. Koko keho on yhtenäinen, mahdollisimman rento ja elastinen. Kun tämä toteutuu, pari tuntee työntävänsä kasaan vahvaa, elastista jousta.

2. Älä vastusta voimaa työntämällä sitä vastaan. Silloin jännityt hartioista ja koko kehon yhteys katoaa. Hahmota itsesi isona jousena, joka edellisen blogin kuvan 1 tavoin on pingottuneena kontaktipisteen ja maan väliin.

3. Anna selkäsi kaareutua ja alaselän (nk. ming-men –alue) täyttyä voimasta. Pari yrittää työntövoimallaan saada kehosi ikään kuin katkeamaan alaselän kohdalta. Tämä tarkoittaa, että alaselän hallinta on keskeistä. Pidä huolellisesti alaselkäsi hieman taakse työnnettynä. Samalla annat painopisteesi vajota hieman alas. Kuvan 1 ajatus kolmiosta voi olla hyödyllinen. Haluat ohjata parin voiman suoraan kohti takajalkaa eli kolmion sivun a-c suuntaisesti. Tämä on mahdotonta. Joudut ohjaamaan sen alas alaselkäsi kautta eli reittiä a-b-c. Kun tunnet parin työntövoiman kädessäsi, aisti samalla heti se, miten sama voima tuntuu alaselässäsi. Kuvan kolmion kärki ikään kuin pullistuu taaksepäin. Anna sen hieman elää, mutta älä anna koko kehon rakenteen sortua.

4. Hallitse kontaktipisteen voiman suunta. Tähän liittyy monta asiaa, mutta keskeisintä olet opetellut shi-li –harjoituksessa, jossa piirrät käsillä pysty-ympyrää (sagittaalitaso) ja jossa painopisteesi laskee alas samalla kun kädet nousevat ylös. Mainitsin tästä shi-lin yhteydessä. Kuva 2 selittää tätä periaatetta.Kuva 2.

Samalla kun annat painopisteesi vajota anna myös käsiesi kohota. Tilanne on kuin kuvan näyttämä kahden pallon kohtaaminen. Sinä annat oman pallosi pyörähtää takaa alas, edestä ylös. Tämä pakottaa parin voiman joko ohi ylös, jolloin siitä ei ole sinulle harmia, tai hän joutuu painamaan omalla voimallaan alas, kohti takajalkaasi eli suuntaan, mihin nimenomaan haluat hänen voimansa suunnata. Siinä suunnassa olet tukeva. Hän joutuu työntämään ikään kuin seivästä suoraan maan sisään aika lailla kuvan 1 sivun a-c suuntaan.

Ylävartalon toimiminen pallon tavoin on hyvin konkreettinen periaate. Ajattele, että tämä pallo on hyvin herkkä pyörimään joka suuntaan. Sillä on vahva yhteys alavartaloon erityisesti alaselässä, mutta samalla se on myös herkkä ja liikkuva. Jos taijin peng-lu-an-ji –harjoitus on tuttu, niin ymmärrät heti, mitä tarkoitan. Tämä harjoitushan harjoittaa juuri edellä kuvaamaani ominaisuutta. Seiso ”kannattele palloa rinnan edessä” asennossa vaikka sivuttaisseisonnassa. Pyörittele rinnan edessä kannattelemaasi palloa ylävartalon liikkeellä niin ymmärrät, mistä puhun.

Huomaa, että tämä pallo kiertyy herkästi myös sivusuunnassa. Tämä tarkoittaa, että voit pakottaa parin työntämään suoraan keskilinjaasi kohti, josta ohjaat sitten voiman edellä kuvaamallani tavalla alas kohti jalkoja. Jos hän nimittäin työntää hiemankin ohi oman keskilinjasi, anna pallon pyörähtää, ja työntö ohjautuu sivulle. Jos pari työntää ylös, anna pallon pyörähtää siihen suuntaan. Vajoa samalla. Jos hän työntää sinua suoraan kohti, vajoa ja ohjaa voimaa ylös, jolloin hän joutuu painamaan omaa voimaansa alas kohti jalkojasi. Näin pakotat hänet työntämään suoraan omaa vahvinta suuntaasi kohti. Kun opit tämän, voit nostaa etujalkasi ilmaan ja pystyt silti hallitsemaan hänen voimaansa. Freimin totta kai pitää olla kestävä.

Oikeastaan tässä kaikki oleellinen. Tutki tätä tarkasti parin kanssa. Kyse ei ole mistään vaikeasta ydinfysiikasta. Opit sen pienellä harjoittelulla. Samalla ymmärrät, miten shi-li-harjoituksissa painopisteen liikkeen ja kontaktipisteen liikkeen suhde on aivan olennainen.


  • Comments(0)