Huomioita

Huomioita

Yi quanin perusteita: VI. Työntävät kädet (tui-shou) (osa 2)

Yi quanPosted by Timo Klemola Tue, February 17, 2015 09:33:05

Sitten muutama sana tui-shouhun liittyvästä taidosta. Ensinnäkin tämä taito on niin monimutkainen ja hienovarainen, että en kykene edes näkemään sen kaikkia ulottuvuuksia.

Jos tutustuu vaikkapa asiasta taiji-puolella kirjoitettuun kirjallisuuteen, niin voi saada vähän kuvaa siitä, miten monimutkaisesta asiasta on kyse. Voimaa kuunnellaan, seurataan, ohjataan, annetaan parille tyhjä tai täysi, etsitään parista tyhjä tai täysi, piilotetaan parilta keskilinja, etsitään parin keskilinja, annetaan kontaktipiste, mutta ei omaa painopistettä, juurrutaan, katkaistaan parin juuri jne. jne. Harjoiteltavia periaatteita on todella paljon.

Yi quanissa näyttäisi olevan kaksi toisistaan selkeästi poikkeavaa tui-shoun opettamistapaa. Ehkä yleisempi tapa on se, että harjoitukseen mennään vaiheittain progression kautta. Silloin lähdetään liikkeelle yhden käden tui-shousta suunnilleen niin kuin taijissa. Tästä siirrytään kahden käden pysty-ympyrään, joka on yi quanin tui-shoun perusmuoto. Toisessa tavassa siirrytään suoraan kahden käden pysty-ympyrään ja voiman tunnusteluun siinä. Mitään valmistavia harjoituksia ei tehdä. Harjoitus voidaan jopa aivan alussa tehdä kohtuullisen suurella voimalla. Näin tehtynä harjoitus tuottaa paljon hyvin nopeita ja spontaaneja liikkeitä, jotka eivät ole erityisen kauniita, mutta tarkoituksenmukaisia eli juuri sellaisia, mihin yi quanissa pyritään.

Tilanteessa, missä pari pyrkii löytämään painopisteesi ja työntämään sinut pois tasapainosta, on tärkeätä osata ”juurtua” maahan. Juurtumisen taito on ehkä tärkein taito tui-shoussa ja käsittelenkin tässä sarjassa kaikista mahdollisista tui-shoun periaatteista tarkemmin vain sitä. Jos opit kunnolla juurtumaan, sinua on mahdoton saada pois tasapainosta ja hallita painopistettäsi. Itse asiassa juurtuminen tarkoittaa juuri sitä, että hallitset koko ajan itse omaa painopistettäsi, jolloin seisot aina vakaana huolimatta siitä, millaisia voimia kohtaat. Juurtuminenkin, kuten koko tui-shou-harjoitus, on taitoa yhdistää kaikki se, mitä olet oppinut seisomalla, shi-lissä ja fa-lissa. Mutta nämä eivät riitä, juurtumisen voi oppia vain harjoittelemalla sitä parin antamaa voimaa vastaan.Kuva 1.


Kuva 1. näyttää tilanteen. Voima kohdistuu sinua kohti kontaktipisteestä a. Jotta voit juurruttaa tämän voiman, sinun on osattava ohjata se kehosi rakenteita pitkin kuvan nuolen osoittamalla tavalla kohti maata ja erityisesti takajalkaa. Kun opit tämän taidon, voit seistä vaikka yhdellä jalalla ja silti onnistut ohjaamaan voiman alas kohti maata ja juuresi pitää. Koska kyse on monimutkaisesta taidosta, jonka voi oppia vain tekemällä ja kokeilemalla, sitä kuvataan tarkasti aika harvoin. Kiinalaisessa perinteessä ei yleensä lainkaan tai vain vertauksilla luultavasti myös siksi, että se on tui-shoun perustavia ”salaisuuksia”. Taijissa tämä voima on nimeltään peng. Pengia kuvaavassa runossa todetaan näin: ”Miten voisin selittää peng-energian? Se on kuin vesi, joka kannattaa lipuvaa venettä. Tee ensin qistäsi dan-tienissä luja, pidä sitten päätäsi ikään kuin se riippuisi ylhäältä. Koko keholla on voimaa kuin jousessa. Avautumisen ja sulkeutumisen tulee olla selvästi määritelty. Vaikka vastustaja käyttäisi tuhannen kilon voimaa, hänen juurensa katkea ja hän liikkuu helposti.”

Lännessä pengia on analysoitu koko kehon liikemekaniikan valossa. Erityisesti tätä työtä on tehnyt yhdysvaltalainen Mike Sigman, joka on jo parikymmentä vuotta kiertänyt maailmalla opettamassa ”sisäisen voiman mekaniikkaa” ja siihen liittyvää ”peng-energiaa”. Kun itsekin yritin 90-luvulla ymmärtää tätä käsitettä, kävin Lontoossa hänen leirillään. Myös Jan Diepersloot on käsitellyt asiaa kirjoissaan. [Jatkuu…]  • Comments(0)