Huomioita

Huomioita

Yi quanin perusteita: V. Askellus (zou bu) (osa 3)

Yi quanPosted by Timo Klemola Sat, February 14, 2015 11:07:11

3. Tutki elastista voimaa jousien ja kuminauhojen mielikuvilla.

Tämä vaihe edellyttää, että olet seistessäsi ja shi-li-harjoitusten kautta saanut ainakin jossain määrin ymmärrystä ja kokemusta kehon elastisen voiman käytöstä. Samoin koko kehon avautumisen ja sulkeutumisen vaiheet pitäisi olla hyvin toteutettuja ja tiedostettuja. Etsi sitten avautumiseen ja sulkeutumiseen liittyvää elastista voimaa erityisesti jaloista ja yhdistä jalkojen elastinen voima samalla koko kehon elastiseen voimaan. Harjoittele elastisuutta kumpaankin suuntaan käyttämällä kuminauhojen ja jousien mielikuvaa.

Avautumisen suunnan elastisuus löytyy, kun kuvittelet jalkojen ympärille kuminauhan, joka kiristyy, kun askeltava jalka etääntyy tukijalasta ja löystyy päinvastaisessa liikkeessä. Aisti, miten kuminauhan mielikuva synnyttää jännityksen ja rentouden vaihtelun jaloissa ja miten se vaikuttaa koko kehossa. Jännitys lisääntyy, kun eteen liikkuva jalka lähenee päätepistettään. Jännitys löystyy, kun takaa tuleva jalka lähestyy tukijalkaa. Älä ota vain hitaita askeleita eteen ja taakse, vaan jää leikkimään kuminauhalla. Kun jalka ohittaa tukijalan, venytä kuminauhaa uudelleen ja uudelleen monta kertaa ennen kuin lasket jalan maahan. Tee se myös vähän nopeammin ja nopeastikin. Tee sama takajalalla, kun se lähestyy tukijalkaa. Etsi näin kuminauhan elastisuus ja jalkojen elävä rentouden ja jännityksen vaihtelu. Huomaa samalla, miten tähän liittyy koko kehon avautumisen ja sulkeutumisen voima. Kuminauhaa ei venytetä vain jalalla vaan koko kehon avautuvalla liikkeellä, johon jalan liike saumattomasti yhdistyy.

Tee sitten sama sulkeutuvan liikkeen suuntaan. Nyt mielikuvana voi olla iso kumipallo jalkojen välissä tai jousi, joka kiristyy, kun jalat lähenevät toisiaan. Käytä sulkeutuvan liikkeen suuntaan samoja ideoita, kuin kuvasin edellä. Leiki myös maassa lepäävällä kumipallolla, jota painat jalalla ylhäältä alas. Aisti pallon elastisuus ja siihen liittyvä koko kehon kimmoisuus.

Ajattele kaikkia näitä harjoituksia samanlaisina shi-li-harjoituksina, mitä edellä olen kuvannut shi-lin yhteydessä. Tutki elastisuutta samalla tavalla, ensin hitaasti, sitten liikettä nopeuttaen ja lopuksi myös nopeasti ja kaikilla näillä tavoilla leikkien. Näin kehität jalkojen räjähtävää voimaa ja kykyäsi nopeisiin suunnan muutoksiin.

Kuvasin edellä perusideat, miten jalkojen elastisuutta harjoitellaan kuminauhan ja jousien mielikuvilla. Käytännössä näihin harjoituksiin liittyy myös yhtä aikaa muualtakin kehosta seiniin kulkevat kuminauhojen ja jousten mielikuvat. Vasta niin saat moca-bunkin yhteydessä koko kehon kolmiulotteisen voiman toimimaan. Koko keho on elastinen, avautuva ja sulkeutuva pallo, jossa kaikki kuusi voiman suuntaa toteutuvat yhtä aikaa.

4. Huomaa, miten voima kulkee kehossa ristiin. Tyhjä vaihtuu täydeksi, täysi tyhjäksi. Jos vasen jalkasi on täysi, oikea kätesi on täysi ja päinvastoin.

Kun olet tehnyt tarpeeksi paljon moca buta, ja kehosi on omaksunut koko kehon avautumisen ja sulkeutumisen mekaniikan automaattiseksi toimintatavaksi, alat erottaa liikkeestä hienovaraisempia vivahteita. Tässä vaiheessa huomaat esimerkiksi, miten askeleessa oleva kurvi ja siihen liittyvä sulkeutumisen muuttuminen avautumiseksi antaa potkun tekniikan. Askeleeseen alkaa liittyä myös koko kehon spiraali, joka tulee myös käsistä läpi. Kun paino siirtyy oikealle jalalle, vasen käsi täyttyy ja oikea tyhjenee ja päinvastoin. ”Yin” ja ”yang” muutos menee läpi koko kehon. Jalkojen jännityksen ja rentouden vaihtelu kulkee vartalon läpi ristiin käsiin ja sormenpäihin asti. Kun paino siirtyy oikealle jalalle ja kun siis oikea jalka jännittyy, vasemman käden kämmentyvi painuu alas ja voima täyttää käden. Tätä on vaikea kuvata, se pitää löytää harjoituksen avulla. Joka tapauksessa: ”On vain avautuminen ja sulkeutuminen, yin ja yang.”

Huomaa, että tämä on myös tapa, miten voimaa käytetään tui-shoun perusmuodossa, jossa kävellään parin kanssa eteen tai taaksepäin kädet kontaktissa pysty-ympyröitä pyörittäen. Jos olen eteenpäin astuva pari, niin samalla, kun astun vasemman jalan eteen ja siirrän sinne painon, painan oikealla kädellä parin käden alas ja keskitän voiman oikeaan käteen: vasen jalka täysi, oikea käsi täysi. Näin yleensä harjoitellaan ensin ja kuvio rikotaan myöhemmin.

  • Comments(0)