Huomioita

Huomioita

Yi quanin perusteita: V. Askellus (zou bu) (osa 2)

Yi quanPosted by Timo Klemola Fri, February 13, 2015 10:39:26

1. Perusliike, jossa rullataan kapulaa maassa. Kun teet tätä perusaskellusta, huomaa seisomisen ja askelluksen yhteys. Ojenna kädet sivuille ja kuvittele tarttuvasi kaiteista. Tässä asennossa kannattaa seistä paikallaankin sekä tasa- että sivuttaisseisonnassa. Tavallaan askeltaminenkin on seisomista. Tosin dynaamista sellaista.

Kaiteiden mielikuva auttaa tasapainossa. Askelluksessa seisot käytännössä jatkuvasti yhdellä jalalla, jolloin tasapainosi kehittyy. Harjoitus on myös hyvä jalkavoimatreeni. Pidä liikkeessä jalkateräsi lattian suuntaisena ja käännä varpaita hieman ylös, jolloin voima tunkeutuu jalan läpi varpaisiin asti. Ole tietoinen myös jalkaterän suunnasta. Kun tuot jalkaa takaa eteen kohti tukijalkaa, suuntaa liikkuvan jalan jalkaterä tukijalkaa kohti. Polvi osoittaa silloin maahan ja jalan ja koko vartalon rakenne on hyvä. Tee siitä kurvi tukijalan ohi ja tuo jalka alas niin kuin astuisit jiji zhuang –asentoon. Tuo sitten paino tietoisesti etujalalle. Aina kun irrotat jalan maasta, vajoa ensin hieman tukijalan lonkan sisään, niin tasapainosi vakautuu. On olemassa vanha sanonta ”jos haluat mennä ylös, mene ensin alas”. Tämä pätee hyvin askeleeseen. Pyri aistimaan kaikkia liikkeen vivahteita mahdollisimman tarkasti. Yi quanissa pyrimme jatkuvasti kuuntelemaan kehoa sisäkautta. Ulkoisen liikkeen ei tarvitse olla millintarkkaa, kehon ja mielen periaatteiden noudattaminen on tärkeintä.

Tutki liikettä mielikuvan avulla. Puukapulan tai lankarullan pyörittäminen maassa tuottaa oikeaa liikerataa. Saven tai veden mielikuva tuottaa liikkeeseen vastusta, jonka kautta löydetään kehon yhtenäisyyttä ja yhdistetystä kehosta syntyvää voimaa.

2. Pyri tulemaan tietoiseksi koko kehon avautumisen ja sulkeutumisen mekaniikasta, johon koko askeltyöskentely perustuu.

Kun lähdet harjoittelemaan askeltamista, sinulle tuskin selitetään, että huomaa, miten tässä kohtaa koko keho sulkeutuu ja tässä kohtaa sulkeutuminen vaihtuu avautumiseksi tai muuta vastaavaa. Liikkeen mekaniikan kuvaaminen on hyvin länsimainen opetustapa, eli juuri sellainen, mitä itse yritän tehdä ja mitä koko tässä kirjoitussarjassa olen yrittänyt avata. Perinteisesti luotetaan oikean mielikuvan voimaan ja ajatellaan, että kyllä se oikea mekaniikkakin sieltä hiljalleen löytyy. Ehkä se löytyykin ja varsinkin, kun opettaja koko ajan näyttää oikean tavan, vaikka ei siitä puhuisikaan.

Itse olen hieman skeptinen tämän perinteisen opetustavan suhteen. Itse ajattelen, että molempi parempi: näyttää ja selittää. Joskus jotkin perusasiat jäävät ymmärtämättä, vaikka opettaja näyttäisi oikean suoritustavan miljoona kertaa. Asian älyllinen ymmärtäminen auttaa mielestäni aina. Siksi tässä kirjoittelen.

”On vain avautuminen ja sulkeutuminen, yin ja yang.” Tämä pätee erityisen hienosti askeltamiseen. Tehdessäsi kitka-askelta olet aina joko avautuvassa tai sulkeutuvassa vaiheessa. Taittokohta voi vaihdella. Annan tästä pari vinkkiä. Kun tunnistat koko kehon avautumisen ja sulkeutumisen, anna kehon sulkeutua, kun liikkuva jalka lähestyy takaapäin tukijalkaa ja vaihda sulkeutuminen avautumiseksi, kun liikkuva jalka ohittaa tukijalan. Käytä vastusta luovia mielikuvia, jolloin myös avautuminen ja sulkeutuminen ovat selkeitä. Kun olet oppinut tämän, tutki askelta niin, että ikään kuin viivyttelen kehon avautumista. Anna liikkuvan jalan mennä tukijalan ohi, mutta pidättele avautuvaa vaihetta kohtaan, missä päkiä osuu maahan. Samalla myös ikään kuin pidättelet voimaa. Sitten vasta avaudut. Eli: kun päkiä osuu maahan, voima vapautuu. Tutki näin myös taaksepäin liikkuvaa askellusta.
  • Comments(0)