Huomioita

Huomioita

Yi quanin perusteita: V. Askellus (zou bu) (osa 1)

Yi quanPosted by Timo Klemola Thu, February 12, 2015 13:46:37

Yi quanissa on monia erilaisia askelharjoituksia, joista tunnetuin ja aloittelijalle ensimmäiseksi opetettava on nk. ”kitka-askel” (moca bu). Sitä harjoitellaan paljon, koska se muodostaa askelharjoittelun perustan. Teemme sitä yleensä edeten kiemurrellen kuin käärme eli ”käärmeaskeleena”. Huomaa, että tämä on jo hyvin edistynyt askeleen muoto. Yleisesti aloittelijat opetetaan astumaan suoraan eteen ja taakse. Käärmeaskel etenee aina jiji zhuang –asennon kautta ja sisältää jo useita kamppailuelementtejä, erityisesti voiman vapauttamiseen liittyvän koko kehon mekaniikan.

Yritän antaa seuraavassa joitakin ohjeita ja näkökulmia, joita tutkimalla voit syventää ymmärrystäsi kitka-askeleesta. Samalla tulee kuvattua myös kitka-askeleeseen liittyvää progressiota. Käyn ensin läpi lyhyesti joitakin näkökulmia ja palaan niihin myöhemmin tarkemmin.

1. Opettele aluksi askeleen muoto mielikuvalla, jossa rullaat puukapulaa jalkapohjasi alla. Tämä harjoitus antaa oikeaa askelluksen tekniikkaa ja synnyttää liikkeeseen myös tasaista vastusta. Askel on myös shi-li-harjoitus. Pyri tuntemaan liikkeessä tasainen vastus. Yksi mielikuva on, että kävelet mudassa tai matalassa vedessä. Pyri tuntemaan liikkeen vastus koko kehossa, ei vain jaloissa.

2. Pyri tulemaan tietoiseksi koko kehon avautumisen ja sulkeutumisen mekaniikasta, johon koko askeltyöskentely perustuu. Zhan zhuang ja shi-li –harjoitukset ovat valmistaneet sinut tähän.

Jos jäät jumiin puupalikan mielikuvaan, niin et koskaan opi askeltamisen dynamiikkaa eli sitä, miten ja missä vaiheessa koko kehon sulkeutuu ja avautuu ja miten voima vapautuu, kun päkiä osuu maahan. Esimerkiksi liikkeen sisäinen ajoitus ja sen toimivuus on erittäin tärkeä. Ilman sitä, et saa voimaa ulos, kun niin haluat.

3. Älä jää myöskään jumiin tasaisen vastuksen mielikuviin. Askellukseen pätee sama kuin seisomisen ja shi-lihin, siinä harjoitellaan ja nostetaan esiin koko kehon elastista voimaa. Askelten räjähtävyys rakennetaan samalla tavalla kuin muukin koko kehon räjähtävä voima: tutkimalla elastista voimaa koko kehossa ja erityisesti, miten elastisuus saadaan toimimaan askeleissa. Tämä vaatii elastisten mielikuvien käyttöä, jousien ja kuminauhojen, joiden avulla jalkojen kimmoisuus saadaan toimimaan. Kyse on siis jälleen lihas-jänne-kalvo –ketjujen venymis-lyhenemis-syklin löytämisestä ja sen harjoittelemisesta.

4. Askeleissa paino siirtyy jatkuvasti jalalta toiselle ja takaisin. Huomaa, miten tämä voima kulkee kehossa ristiin. Tyhjä vaihtuu täydeksi, täysi tyhjäksi. Jos vasen jalkasi on täysi, oikea kätesi on täysi ja päinvastoin. Tämä on myös voiman peruskäyttöä, kun siirryt pariharjoituksiin (tui-shou). Koko keho on jatkuvassa avautumisen ja sulkeutumisen muutoksessa, mutta tämä muutos on monimutkaista ja kulkee kehossa myös ristiin.

5. Vapaa askellus syntyy, kun ymmärrämme kitka-askeleen jokaisessa kohdassa mahdollisuuden muutokseen, siis mahdollisuuteen astua mihin suuntaan vain. Tosin, tätäkin kannattaa harjoitella vaiheissa. Huomaa, että voima voi vapautua askeleessa missä kohtaa vain ja yksi voiman käyttötapa on vaihtaa kehon liikkeen suuntaa. Ensimmäinen vaihe on ymmärtää vaihdon mahdollisuus, kun jalat kohtaavat toisensa. Tätä kannattaa harjoitella erikseen ilmansuuntakuvion avulla. Kun jalat kohtaavat, seisot keskellä, josta avautuu mahdollisuus astua kaikkiin ilmansuuntiin. Joka kerta kun jalat jälleen kohtaavat, seisot ilmansuuntakuvion päällä.

6. Tutki systemaattisesti erilaiset askelkuviot: kolmioaskel, lyhyt askel, vaihtoaskel, hypähdysaskel, kaatuva-askel jne. Älä jätä mitään koloa tutkimatta. Vaikka yi quanissa korostetaan muodottomuutta, älä ymmärrä sitä väärin. Kaikki askelkuviotkin ovat muotoja, joiden avulla opetellaan vapaata liikkumista. Esimerkiksi salmiakkikuvio sisältää kaikki variaatiot.

7. Jo aikoja sitten, ennen kuin olet näin pitkällä, olet jo liittänyt kaikki erilaiset shi-lin muodot askeleesi. Älä tee pelkkää askellustyöskentelyä kovin pitkään. Ota aina mukaan myös koko vartalon ja käsien shi-li-muodot.

8. Jo aikoja sitten, ennen kuin olet tällä asti, olet jo ottanut askeleisiin mukaan myös voiman vapauttamisen (fa-li). Tutki perusidea: kun päkiä osuu maahan, voima vapautuu, mutta älä jää jumiin tähän. Voima voi vapautua missä kohtaa tahansa. Tutki kaikki mahdollisuudet. Avautuva voima tukeutuu maahan suljetun kineettisen ketjun avulla. Sulkeutuvan voiman voi vapauttaa vaikka hypyn aikana.

  • Comments(0)