Huomioita

Huomioita

Lyhyt huomio istumisesta

ZenPosted by Timo Klemola Tue, December 30, 2014 13:20:32

Sen verran inspiroiduin sunnuntain zen-istunnosta, että päätin kirjoittaa lyhyen huomion siitä, mitä on zazen. Zazenistä on kirjoitettu kirjoja. Niitä voi lukea, mutta lyhyemmälläkin ohjeella pärjää. Zen-harjoitus on hyvin yksinkertaista. Riittää että vain istuu. Mutta pitää istua joka solullaan. Eli seuraavassa lyhyt zazenin resepti.

Kun olet opetellut istumisen perusteet, istunut tyynyllä ja laskenut hengityksiä vuoden tai pari niin, että koet että sinun on helppo asettua harjoitukseen, niin ryhdy sitten istumaan seuraavalla tavalla. Helpolla tarkoitan sitä, että kun istut alas tyynylle, voit kokea ikään kuin palanneesi jälleen kotiin. Tee sitten näin. Aisti kehomielesi jokainen solu, värisevä piste, pienen pieni elementti ja anna niiden kaikkien pudota tyynylle … ja vain istua. Sano mielessäsi itsellesi: ”Jokainen kehoni ja mieleni solu vain istuu.” Huomaa, että tarkoitat kaikkea, mitä koet olevasi: jokaista soluasi, jokaista osaasi, jokaista mielesi sopukkaa. Kaikki sinussa vain istuu. Keskity pelkästään tähän kokemukseen: istut koko kehomielelläsi ja muuta ei ole. Huomaat pian, että kehomielessäsi on osia, jotka eivät halukaan istua. Yksi solu haluaa sitä, toinen tätä. Kun huomaat, että keskittymisesi tähän totaaliseen istumiseen alkaa herpaantua, toista jälleen mielessäsi: ”Jokainen kehoni ja mieleni solu vain istuu.” Siinä kaikki. Vain istut.

Seuraavanlaisia zen-tarinoita on kerätty paksuiksi kokoelmiksi asti: ”Munkki kysyi Joshulta: ’Saavuin juuri luostariin, voisitko opettaa minua?’ Siihen Joshu vastaasi: ’Oletko jo syönyt riisisi?’ ’Kyllä olen’, munkki vastasi. ’Pese sitten kulhosi!’ Tästä munkki valaistui.” Sama asia.


  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post85