Huomioita

Huomioita

Pari huomiota vastaliikkeen voimasta juoksemisessa

KehotietoisuusPosted by Timo Klemola Tue, July 26, 2011 11:10:29

Eilisellä lenkillä havahduin lantion kiertoliikkeeseen ja etsin mielikuvaa, miten sitä voisi voimistaa. Lantiohan kiertyy juostessa horisontaalitasossa: askeleen ottavan jalan lonkka työntyy ensin eteen ja kiertyy sitten taakse jne. Tutkiessani tätä erilaisilla mielikuvilla tulin selkeämmin tietoiseksi myös lantion kiertoon liittyvästä vastaliikkeestä: hartialinjan vastakkaiskierrosta. Tähänhän liittyy käsien edestakainen liike vartalon sivuilla. Tästä tuli mieleeni Juhan joskus mainitsema karatessa korostettu ”hikiten” –periaate, joka hänen mukaansa toimii myös juoksussa. Päätin tutkia sitä lenkkini loppumatkan, noin viitisen kilometriä ja täytyy sanoa, että sain sen avulla ison oivalluksen juoksun biomekaniikasta. Se vaikutti myös selkeästi joksuvoimaani, askelpituuteen ja näiden kautta myös nopeuteen.

Hikite tarkoittaa karatessa kainaloon vetäytyvän käden liikkeen korostamista lyöntitekniikassa. Yksinkertaisesti: jos lyöt suoran lyönnin eteenpäin oikealla kädellä, korosta vasemman käden taaksepäin vetäytyvää liikettä eli ikään kuin lyöt vasemmalla kyynärpäällä taaksepäin. Tämä lisää oikean käden lyöntivoimaa. Tämä on tuttu kaikille karaten harrastajille. Mitä tämä tarkoittaisi juoksussa?

Juoksussa kädet heiluvat vartalon sivuilla edestakaisin tasapainottaen alavartalon liikkeitä. Mitä tapahtuu, kun juostessani vedän vasemman kyynärpääni taakse? Samalla oikea jalka kannattaa vartalon painoa ja siirtää painopistettä eteen kun lantio kiertyy oikealle ja vasen jalka on ilmassa ottamassa askelta eteen. Kokeilin, mitä tapahtuu jos hyvin kevyesti korostan vasemman kynärpään liikettä taakse eli ikään kuin isken vasemmalla kyynärpäällä taakse aina kun on vasemman kyynärpään vuoro siirtyä taaksepäin. Tein sen hyvin kevyellä korostuksella, mutta vaikutus oli voimakas. Jos korostan vasemman kyynärpään taakse menevää liikettä, oikean jalan taakse menevän liikkeen voima lisääntyy ja vasen jalka ikään kuin loikkaa pitempään askeleeseen.

Toisin sanoin vastaliikkeen korostaminen ylävartalossa korostaa myös alavartalon liikettä. Voiman voi tuntea selässä menevän ristiin vasemmasta kyynärpäästä ylös lapaan ja sieltä selästä ristiin alas oikeaan pakaraan ja jalkaan. Eli selässä ristiin kulkeva lihastoimintaketju selkeästi aktivoituu enemmän. Tiellä on heijastintolppia noin 30 metrin välein. Tutkin tätä voiman tunnetta niin, että korostin aina vasemman käden liikettä yhden tolpan välin ja sitten oikean käden liikettä toisen tolpan välin jne. Ristiliikkeen idea hahmottui selkeästi. Kun keskityin vasemman kyynärpään taakse vetämiseen, aistin lisääntyvän voiman oikeassa, taakse siirtyvässä jalassa ja samalla huomasin, miten vasen jalka miltei hyppäsi eteenpäin. Vasemman jalan askel piteni varmaankin jonkin sentin tai siltä se ainakin tuntui. Samalla selässä vasemmalta ristiin alas oikealle kulkeva voima veti koko ylävartaloa hieman kaarelle taaksepäin ja nosti automaattisesti myös päätä pystyyn ja taakse. Juoksusta tuli selkeästi voimakkaampaa ja koko kehon yhteys tuntui paremmin. Tuntui että olisin loikkinut vasemmalla jalalla selkeästi pidempiä askeleita.

Tajusin, että aiemmin en ole osannut käyttää kunnolla selkälihaksiani juoksun apuna, olen juossut enemmän vain jaloilla. Nyt opin, miten voin harjoitella selkälihasten tietoisempaa käyttöä juoksun tukena. Tätä oli helppo harjoitella niin, että keskittyi rauhassa ensin vasempaan kyynärpäähän ja aistin kehossa sen synnyttämää voimaa ja sitten taas rauhassa oikeaan kyynärpäähän ja sen synnyttämään voimaan. Juoksun liike on niin nopeaa, että vielä en kyennyt korostamaan jokaisen askeleen vastaliikettä, mutta ehkä seuraavalla kerralla.


  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post61