Huomioita

Huomioita

Pari huomiota oravista

MuutPosted by Timo Klemola Sun, April 10, 2011 17:49:48

Oravat ovat sympaattisia eläimiä. Niiden nopeus on huimaava. Ehkä parhaiten sen huomaa, kun yrittää kuvata niitä. Ja niiden kynnet ovat neulanterävät. Tiedän sen kokemuksesta. Olen antanut Kurren juosta paitani alla. Meillä oli lapsena kesy orava yhden kesän ajan. Sen nimi oli ”Kurre” - tietysti. Veljeni haki sen pesästä, kiipesi suureen kuuseen, työnsi poikasen povitaskuunsa ja toi sen kotiin. Se kesyyntyi parissa päivässä. Muistan että se joi maitoa kissojen kanssa samalta lautaselta. Kissatkin olivat ehkä pentuja, kun nekin tottuivat nopeasti oravaan samalla ruokakupilla. Kurre vietti aikaansa kiipeillen keittiön verhoissa. Sisätiloissa oravan nopeudesta saa parhaan kuvan, ulkona mittakaava häivyttää sitä. Keittiömme, maalaistalon keittiö kun oli, ei ollut ihan pieni, mutta salamanopeasti Kurre saattoi juosta verhot ylös ja alas, siitä jokun hartian kautta uunin pangolle, siis varmaan sekunnissa.

Kun kesä kääntyi syksyksi, Kurre häipyi. Varmaan keittiön verhoissa kiipeillessään se oli tehnyt havainnon toisesta oravasta kuusen oksalla piha-aitan takana ja ruvennut epäilemään omaa vapauttaan. Äidillä oli tapana ulkoiluttaa Kurrea salaa pihan lehtikuusessa. Kun me olimme koulussa, äiti vei sen puun rungolle ja antoi sen aina maistaa vähän vapautta. Kurre tunsi nimensä ja tuli aina luokse, kun sitä kutsui huutamalla ”kurre … kurre … kurre” hyvin nopeassa tahdissa. Niin se teki yleensä. Sitten kerran eräänä kauniina päivänä kävi niin, että Kurre kiipesi korkealle lehtikuuseen, huomasi toisen puun oksan lähellä, hyppäsi siihen, huomasi aitan katon, hyppäsi siihen, katsoi harjalla taakseen ja jatkoi matkaansa lähimetsään. Äitini ”kurre … kurre … kurre” –huudot kaikuivat kuuroille korville. No, ehkä sen olikin jo korkea aika lähteä, olihan se ollut meillä vieraana jo jonkin kuukauden. Varmaan se oli suunnitellutkin sitä. Mutta ei häipynyt heti ekasta tilaisuudesta. Halusi odottaa oikeaa hetkeä.

Tarinalla on vielä jatko, jota en tarkasti muista. Muistan vain, että löysimme Kurren vielä muutaman viikon päästä. Katselimme olohuoneen ikkunasta ulos kauas metsään, jossa huomasimme oravan. Veljeni meni katsomaan sitä ja se sattui olemaan Kurre. Se ei paennut vaan tuli edelleen kutsusta luokse. Veljeni toi sen kotiimme ja Kurre viipyi meillä vielä jonkin ajan, kunne se toisti vanhan temppunsa. Eihän äitini voinut olla sitä ulkoiluttamatta!

Tämä kurre ei ole ihan niin kesy. Kameran linssin läpi se kyllä näyttää ihan meidän "Kurrelta". Kyllä oravat osaavat olla sitten samannäköisiä!

  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post52