Huomioita

Huomioita

Avautumisesta ja sulkeutumisesta

KehotietoisuusPosted by Timo Klemola Mon, January 31, 2011 14:31:43

Tässä taas pari huomiota hiihtämisestä. Yi quanissa, taijissa ja muissakin kiinalaisissa taidoissa koko kehon käytön periaate kuvataan hyvin kiteytetysti: ”On vain avautuminen ja sulkeutuminen, yin ja yang.” Tässä kaikki. Avautumisella tarkoitetaan liikkeen koko kineettisen ketjun ojentumista joka kohdastaan, sulkeutumisella tämän ketjun supistumista. Eli havainnollisesti:Kuvassa on avautumisliike. Jos liike tapahtuisi toisinpäin, kyseessä olisi sulkeutuminen. Koko kehon yhtäaikainen avaaminen ja sulkeminen vaatii paljon harjoittelua. Esimerkiksi yi quanissa ja taijissakin miltei koko harjoittelu perustuu tämän mekaniikan opettelemikselle. Vain ”avautumisen” ja ”sulkeutumisen” oppimisen kautta opitaan käyttämään koko kehon voimaa rennolla ja taloudellisella tavalla.

Sama mekanikka pätee hiihtämiseenkin (ja tennikseen, golfiin, nyrkkeilyyn jne.). Hiihdeltyäni eilen takaisin Taivalpirtiltä, kiinnitin huomiota tähän asiaan. Siihen, miten potkuliike on koko kehon avautuva liike ja miten sitä varten, pitää ensin sulkeutua, pudottaa siis painopistettä, jotta koko kehon avautumiseen tulee mahdolliseksi. Tämä ei tarkoita pelkästään painopisteen pudottamista, silloin liikkuisivat vain alaraajan nivelet. Tämä tarkoittaa koko kehon sulkeutumista. Samoin avautuminen ei tarkoita vain jalan ojentumista, vaan koko kehon ojentumista päälakeen asti. Potkun jälkeisen luiston aikana tähän ojentuneeseen tilaan jäädään, siitä nautiskellaan siihen hetkeen asti, kunnes luisto ei enää kanna ja on taas sulkeuduttava ja valmistauduttava uuteen ponnistukseen.

– No … käsien liike tekee asiasta monimutkaisemman. Itse asiassa hiihdossa on paljon samaa mekaniikkaa kuin taijin ”pilvikäsissä”, jossa voimat kulkevat kehossa ristiin ja on opeteltava jakamaan avautuvia ja sulkeutuvia voimia yhtäaikaisesti eri puolille kehoa.

Kuinka paljon hiihtäjät voisivatkaan oppia tekemällä taijita tai seisoskelemalla yi quanin perusasennossa tutkimassa avautumisen ja sulkeutumisen mekaniikkaa!!  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post42