Huomioita

Huomioita

Lenkillä

KehotietoisuusPosted by Timo Klemola Fri, November 26, 2010 14:46:19

Kun harjoitamme kehoamme, käymme esimerkiksi lenkillä, emme yleensä ajattele harjoitusta mielen harjoituksena. Ylipäätään mielen harjoittamisen näkökulma on meille lännessä vaikea. Olemme kyllä tottuneet harjoittamaan ruumistamme, joka siis nähdään mielen vastakohtana, emmekä yleensä yhdistä ruumiinharjoitusta mielen harjoittamiseen. Meillä voi olla jokin hämärä intuitio siitä, että kehon harjoittaminen liittyy tahtoon ja tahdonvoimaan ja että tahdon kautta kehon harjoittamisella ja mielen harjoittamisella voi olla yhteys.  

On mielenkiintoista huomata, millaisia mielen tekniikoita käytämme irrottaaksemme itsemme vielä perusteellisemmin ruumiistamme – nimenomaan fyysisen harjoituksen aikana. Hyvän esimerkin tästä tarjoavat kuntosalien valtavat screenit kuntopyörien tai cross-training –laitteiden edessä. Harjoituksen aikana ei vain kuunnella musiikkia vaan katsotaan musiikkivideota tai elokuvaa. Kun huomio suunnataan tällä tavoin kehon ulkopuolelle elokuvan juoneen tai screenin maisemiin, emme edes huomaa, miltä harjoitus tuntuu kehossa. Tämä on tarkoituskin. Kun suuntaamme huomion kehon ulkopuolelle, voimme ottaa vastaan rasitusta helpommin. Kehon harjoitus tulee suoritettua siinä samalla, kun olemme katsoneet elokuvan. Kyse on kohtuullisen täydellisestä irtaantumisesta kehosta rasituksen aikana. Kyse on mielen tekniikasta, jolla tavallaan vahvistamme ruumis-sielu dualismiamme. Kehoa on helpompi kurittaa, kun suuntaamme mielemme muualle. Kyse on myös mielen tekniikasta, jolla kova fyysinen rasitus on helpompaa ottaa vastaan.

Mutta voimme ottaa monta muutakin mielen asennetta harjoitukseen – tietoisesti – riippuen harjoituksen päämäärästä. Olen kirjoittanut tästä muualla enemmän asahi-kävelyn yhteydessä, enkä mene tähän tässä syvempään. Totean vain, että voimme käyttää myös mielen tekniikkaa, jossa pyrimme aistimaan tarkasti kehon tuntemuksia, suuntaamme siis huomiomme kehomielemme sisäisiin kokemuksiin. Tämä mielen tekniikka avaa meille uusia kokemuksia kehomielestämme. Huomion suuntaaminen kehotietoisuuteen voi avata mielenkiintoisia kokemuksia esimerkiksi siitä, miten keho tasapainottaa itseään monimutkaisten liikkeiden aikana. Pelkkä juoksuaskel ja sen kuunteleminen voi avata kokemuksen, miten kädet ja ylävartalo hienovaraisesti ja tarkasti tekee monimutkaiset vastaliikkeensä, jotta tasapaino juostessa säilyy. On mielenkiintoista seurata vaikkapa vasemman jalan ja oikean käden yhteistyötä. Yleisemmin tällainen liikkeen tutkiskelu avaa kehomme rakennetietoisuutta,  asentotietoisuutta ja muita kehotietoisuutemme ulottuvuuksia.

Juoksuaskeleen ja hengityksen tietoinen yhdistäminen on yksi harjoitus. Voimmme esimerkiksi laskea neljä askelta uloshengitykseen ja kaksi sisäänhengitykseen. Tässä teemme itse asiassa ”istumista juostessa”.  Yi quanin harrastajille tällainen ilmaisu on tuttu. Yi quanissahan teemme seisomisharjolitusta myös istuen, maaten, kävellen, jopa juosten

  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post33