Huomioita

Huomioita

Lyhyt huomio "mielikuvaharjoittelusta"

TietoisuustaidotPosted by Timo Klemola Wed, June 07, 2017 10:58:47

Helsingin Sanomissa (4.6.) huippu-urheilijat kertoivat, miten he tekevät ”mielikuvaharjoittelua”. Esimerkiksi Tero Pitkämäki kertoi, miten hän heittää mielessään kehästä varmaan joka päivä. Tätä tekee mieli kommentoida siksi, että ajatellaan, että on olemassa sellainen asia kuin ”mielikuvaharjoittelu”, joka on jollain tavalla eri kuin se, mitä ihmisen mielessä normaalisti tapahtuu jatkuvasti. Näin ei ole. Me kaikki teemme jatkuvasti ”mielikuvaharjoittelua”. Ihmisen mieli yksinkertaisesti toimii niin.

Ymmärrän kyllä, että jotkut ihmiset, esimerkiksi urheilijat, tekevät sitä enemmän ja ehkä systemaattisemmin, mutta se ei ole mikään asia, minkä joku olisi ”keksinyt” tai että olisi jokin ”mielikuvaharjoittelun metodi”. Normaalissa elämässä suunnittelemme asioita ennakolta. Miten tämä suunnittelu tapahtuu: mielessä. Tämä on mielen normaalia toimintaa, mielen ongelmanratkaisuun liittyvä normaali toimintatapa. Kuvittelen jatkuvasti tulevia tilanteita ja miten niissä tulisin toimimaan, jopa aivan yksinkertaisissa asioissa. Kun soitan puhelun vakuutusyhtiölle vaihtaakseni auton vakuutusturvaa, kuvittelen puhelun etukäteen ja valmistaudun siihen ottamalla esiin auton vakuutuspaperit, josta voin sitten helposti etsiä tarvittavat tiedot. Kuvittelen, että minun pitää kertoa auton rekisterinumerokin, minkä usein unohdan, joten kaivan sen esiin ja kirjoitan valmiiksi paperille. Kutsumme kaikkea tätä ”suunnitteluksi” tai ”valmistautumiseksi”, emme ”mielikuvaharjoitteluksi”, vaikka kyseessä on sama asia: mieli kuvittelee ennakolta tulevan tapahtuman. Teen sitä jatkuvasti, kun ajan autolla. Ajaessani kaupungin läpi, kuvittelen ensin reitin, jota sitten seuraan.

Kaikki meistä tekevät ”mielikuvaharjoittelua” jatkuvasti. On itse asiassa outoa, että tätä asiaa ei tunnisteta ja käytetä systemaattisemmin hyväksi normaalin arjen helpottamiseksi. Liikunnassa mielikuvia käytetään jatkuvasti ja spontaanisti. Niitä käytetään liikkeiden ja liikesarjojen oppimisessa kuvittelemalla, miltä oikeaoppinen liike näyttää, katsomalla mallia ja painamalla mallin suoritus mieleen. Mielikuvia käytetään kuvittelemalla jaksamista, kuvittelemalla ongelmien ratkaisua jne. Ihminen ei yksinkertaisesti voi olla ajattelematta sitä, mitä hän tekee. Kaikki tämä on ihmisen normaalia ajattelua. No … tai tietysti voi.

On olemassa kiinalaisiin taitoihin liittyvä sanonta: ”Mieli ohjaa, keho seuraa.” Sen voisi kääntää myös muotoon: ajattele ensin, tee sitten. Näinhän me usein teemmekin. Emme vain ryntää tekemään asioita, vaan ajattelemme ensin ja katsomme, olisiko muita vaihtoehtoja. Teemme siis spontaanisti ”mielikuvaharjoituksen”.

Käytämme paljon mielikuvia hyväksemme asahissa ja erityisesti funktionaalisen kehotietoisuuden harjoituksissa. Emme siksi, että tekisimme ”mielikuvaharjoitusta”, vaan siksi, että on ihmisen luonnollinen tapa kuvitella ensin se, minkä haluaa toteutuvan.
  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post224