Huomioita

Huomioita

Liikkeen jatkuvuudesta

AsahiPosted by Timo Klemola Wed, May 17, 2017 14:30:27

Yksi asahin periaatteista kuulosta helpolta, eikä sen pitäisikään olla kovin vaikea, mutta sitä näyttää olevan hyvin vaikea noudattaa. Se on jatkuvan liikkeen periaate. Fyysisesti periaate ei olekaan vaikea, sen vaikeus johtuu luultavasti mielestä. Mielen on vaikea pitää yllä jatkuvaa liikettä, koska se vaatii jatkuvaa keskittymistä. Mieli karkaa ja liike pysähtyy: nostetaan välillä housuja tai lasketaan paidan helmaa alemmaksi. Jos taiji (tai-chi) ei ole tuttu, niin googlatkaapa jokin taiji-video ja katsokaa se. Mieluummin ehkä Yang-tyylin video, koska Yang-tyylissä liike on tasaista, hidasta ja jatkuvaa. Sellaista kuuluisi asahinkin liikkeen olla. En nyt tarkoita tilannetta, missä opetellaan uutta liikettä, jolloin liikesarja jaetaan osiin opetuksellisista syistä. Tarkoitan tilannetta, missä harrastaja tekee läpi asahin liikesarjan tai jonkin liikekokonaisuuden. Silloin liikkeen pitäisi olla jatkuvaa sarjan alusta sen loppuun asti.

Siitä kohtaa, missä liikesarja alkaa syvällä hengitysliikkeellä, lopun kohtaan, missä jäädään seisomaan kannatellen palloa vatsan edessä, liikkeen tulisi olla hallittua, jatkuvaa ja virtaavaa, ilman katkoksia. Silti sekä kokeneet harrastajat että ohjaajatkin tuppaavat keskeyttämään välillä liikkeen korjatakseen asuaan. Tyypillinen liike on housujen nosto tai paidan laskeminen alas. Oletteko koskaan nähneet taijin harrastajan keskeyttävän liikesarjaa korjatakseen asuaan. En usko. Miksi sitä sitten tapahtuu asahissa? Varmaankin siksi, että liikeperiaatteita ei pidetä yhtä tärkeinä. Ajatellaan, että tällaisella pienellä liikesarjan katkaisemisella ei ole mitään merkitystä.

No, se riippuu näkökulmasta ja siitä, miksi yleensä asahia harjoittelemme. Jos näkökulmamme on pelkkä liikkeen terveysvaikutus, niin ei sillä olekaan merkitystä. Mutta jos näkökulmamme asahiin on syvempi, näemme asahin myös tietoisena liikkeenä ja erityisen liikekokemuksen tutkimisena, niin sillä on paljonkin väliä. Liikkeen katkeaminen näyttää keskittymisen herpaantumisen. Tietoinen liike ikään kuin murtuu automaattiseksi asun korjausliikkeeksi. Liikesarjaan laitetaan elementtejä, jotka eivät siihen kuulu. Eikä kyse ole pelkästään keskittymisen herpaantumisesta vaan kyse on myös liikekokemuksen eräänlaisesta murtumisesta.

Asahin ja taijin kaltaiset tietoisen ja hitaan liikkeen harjoitukset tuovat mukanaan hyvin hienovaraista ja syvällistä liikekokemusta, joka liikesarjan aikana rakennetaan. Liikekokemus on kuin helposti sortuva korttitalo. Jos se liikesarjan keskellä sortuu liikkeen katketessa, liikekokemus pitää rakentaa uudelleen. Tietoisen liikkeen katkeaminen aiheuttaa, että liikekokemus joudutaan ikään kuin rakentamaan aina alusta. Jos tietoinen liike katkeaa liikesarjan aikana monta kertaa, liikekokemus jää helposti pinnalliseksi. Vain hidas, katkeamaton ja jatkuva liike synnyttää liikekokemuksen, jota asahissa tavoitellaan. Asahin liike on parhaimmillaan jatkuvan keskittymisen ja hengityksen kannattelemaa hidasta ja jatkuvaa liikettä, missä kehon, mielen ja hengityksen harmonia voidaan kokea syvänä ja eheyttävänä liikekokemuksena. Jos jokin näistä elementeistä puuttuu, myös liikekokemus jää puutteelliseksi.

  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post220