Huomioita

Huomioita

Asahin tie ja taito ja totuuden jälkeinen maailma

AsahiPosted by Timo Klemola Mon, February 27, 2017 11:47:18

Asahi-ohjaajakoulutuksen toinen viikonvaihde takana ja kehomieli suorastaan kuplii asahia. Kun harjoittelee ja opettaa kahtena päivänä kuutisen tuntia päivässä, niin liike jää resonoimaan kehoon pitkäksi aikaa. Jokainen solu jatkaa värisevää tanssiaan. Liikkeen sisäinen vastus myös kasvaa ja tunne on kuin liikkuisi öljyssä. Liike virtaa hallitusti ja tunne on jatkuvasta, eri muotoja saavasta mutta yhdestä liikkeestä. Tämä on yksi ulottuvuus asahin upeasta ja koukuttavasta liikekokemuksesta. Kun sitten liike pysähtyy ja jäät seisomaan kannatellen palloa vatsan edessä kehon sisäinen värisevä liike jatkuu. Tuossa kohtaa voi kysyä itseltään, mikä on tämä värisevä tunne, jota nyt koen. Voisiko sitä kutsua vaikkapa vain … elämäksi, jota minulla on tässä kohtaa mahdollisuus kokea todella läheltä.

Asahissa on monta tasoa tai ulottuvuutta, mutta minulle ehkä läheisin ja asahia parhaiten yhteen kokoava on taidon käsite. Yritän usein miettiä, mitä on taito asahissa. Mistä osista se koostuu, onko se kehon taitoa vai mielen taitoa vai kehomielen taitoa jne. Kysymys on minulle läheinen koska olen viettänyt käytännössä koko aikuisikäni erilaisia taitoja opetellen, analysoiden ja opettaen. Samalla olen kirjoittanut harjoittamistani taidoista, niiden historiasta ja niiden filosofiasta kymmenkunta kirjaa. Asahiakin haluan katsoa taidon näkökulmasta, koska asahi on perimmältään hyvin monimutkainen ja monitasoinen taito. Asahin yksinkertaisuuden korostaminen kadottaa helposti näkyvistä asahin taidon monet ulottuvuudet.

Olen kirjoittanut näistä asahin taidon ulottuvuuksista jo muutaman kirjan ja yksi on taas työn alla, mutta tässä yhteydessä haluan ottaa esiin yhden kaikkien taitojen piirteen, joka on syytä nähdä myös asahissa. Se on taidossa edistymisen periaate ja miten taidossa edistymien synnyttää motivaatiota ja saa harrastajat palaamaan uudelleen ja uudelleen taidon pariin.

Jos asahia katsotaan vain esimerkiksi terveysliikunnan näkökulmasta taidossa edistyminen ei ole tärkeää. Jos menet jumpalle, et tee sitä siksi, että haluat oppia lisää jumpan liikkeitä tai tehdä niitä paremmin vaan haluat saada jumpan terveysvaikutuksen. Tässä mielessä länsimainen jumppa ja sen liike on yksitasoista. Silloin myös puhe keskittyy vain liikkeen tai liikunnan terveysvaikutuksiin. Jumppaliike on olemassa tavallaan vain sen vaikuttavuuden vuoksi. Jumppaliikettä ei tehdä vain liikkeen itsensä vuoksi vaan sillä viitataan aina johonkin muuhun. Venytät lihasta, koska haluat lisää liikkuvuutta, pyörität hartiaa, koska haluat eroon hartianseudun jännityksistä. Tämä on tietysti normaali näkökulma länsimaisessa liikunnassa.

Asahin näkökulma liikkeeseen juontaa enemmän idän perinteistä, joissa voidaan ajatella, että liike on päämäärä sinänsä. Liikkeessä voi olla monia ulottuvuuksia, terveysvaikutuksia, optimaalista kehon asentoa tai voimantuottoa harjoittavia periaatteita kuten asahissa, mutta perusnäkökulma on, että liikettä tehdään ikään kuin mitään muuta ei olisi olemassa. Se tarkoittaa täydellistä keskittymistä liikkeeseen, sen tietoista ohjausta ja liikkeeseen keskittymistä juuri sillä hetkellä kun se tapahtuu. Tästä näkökulmasta liikkeeseen keskittyminen, huomion keskittäminen on ensisijaista, muut tasot tulevat sitten perässä. Kun huomio tällä tavalla keskitetään liikkeeseen, alkaa liike itsessään olla kiinnostava ja sisältää loputtomasti yksityiskohtia. Samalla avautuu myös liikkeen taito. Yhdenkin liikkeen kohdalla alkaa avautua loputon ja jatkuvasti syvenevä maailma. Huomion suuntaaminen kehomielen sisäisiin aistimuksiin on kuin sitä katsoisi mikroskoopilla, joka suurennusta voi jatkuvasti lisätä. Aluksi liike näyttäytyy karkeasti, mutta taidon edetessä kehon kineettinen kartta tulee hienovaraisemmaksi ja alamme erottaa liikemaisemia, joita aikaisemmin emme ole osanneet edes kuvitella. Tätä voi kutsua taidon lisääntymiseksi.

Asahin harrastus on tätä. Harjoitus avaa liikkeestä jatkuvasti uusia tasoja ja ulottuvuuksia, jotka ovat mielenkiintoisia ja jopa koukuttavia. Mutta asahiin koukkuun jääminen ei ole kovin vaarallista. Asahin opettajan pitäisi pystyä ohjaamaan oppilaitaan tätä hienovaraista ja syvenevää polkua. Se vaatii paljon panostamista ja omaa harjoittelua. Pelkkä ryhmien ohjaamine ei tähän riitä. Opettaessani vuosikymmeniä muita lajeja olen aina pitänyt yhtenä periaatteenani, että opettajan on harjoiteltava enemmän kuin oppilaansa. Muuten hänellä ei kohta ole enää mitään opetettavaa.

Ai niin … se totuuden jälkeinen maailma. Tuon nyt tämän esiin, kun eräs ohjaajakoulutettava kysyi tästä minulta viikonvaihteessa. Kävin Lauttasaaren liikuntakeskuksen asahi-sivuilla, asahi-health.com, ja luin sieltä ”koulutus”-linkin alta, että ”asahia saavat ohjata vain Asahi Health Oy:n kouluttamat ohjaajat”. Valitettavasti Asahi Health nimistä osakeyhtiötä ei ole edes olemassa ja jos sillä viitataan Asahi Keijo Mikkonen Oy:hyn, niin tieto ei pidä paikkansa. Myös Mähösen, Jalamon ja minun kouluttamat ohjaajat ovat yhtä ”virallisia” kuin Mikkosen kouluttamat. [Tekisi mieli sanoa tuosta virallisuuden asteesta enemmänkin, mutta jääköön.] Samalta sivulta luin myös, että Lauttasaressa kouluttavat ”asahin kehittäjät” Mikkonen ja Jore Marjoranta. Mielenkiintoinen väite, kun Marjoranta kuitenkin taisi käydä koko ohjaajakoulutuksen vasta muutama vuosi sitten. Mutta tänä Trumpin aikana ei kai sillä ole väliä, mitä väitetään, vaan mihin ihmiset uskovat. Itse en kyllä enää ollenkaan ymmärrä, miten tämä maailma makaa.

  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post207