Huomioita

Huomioita

Odotamisesta, kuuntelusta ja hirvien houkuttelusta

TietoisuustaidotPosted by Timo Klemola Fri, September 25, 2009 12:54:56

Olen puhunut tietoisuustaito-kurssilla odottamisesta tapana tyhjentää mieli sisäisestä puheesta. Odottamiseen liittyy myös kuunteleminen. Yhdistettynä ne vahvistavat toisiaan. Jos odotat niin, että samalla kuvittelet, että jossakin kaukana kuuluu hiljainen ääni ja kuuntelet tätä ääntä, niin odottaminen saa ikään kuin täydemmän merkityksen. Tällainen kuunteleva odottaminen tuntuu sekä kehossa että mielessä, siis kehomielessä. Yi quanissa käytetään tällaista mielikuvaa: kun halutaan rauhoittaa mieli, voidaan seistä ja kuunnella mielessä kaukaisen sateen ropinaa. Itse tällainen mielikuva on jo rauhoittava, mutta kuunteluun liittyy muutakin. Jos oikeasti kuuntelemme todellista, hyvin hiljaista ääntä, jonka kuullaksemme joudumme ponnistelemaan, mieli tyhjenee luonnollisella tavalla. Tällaisessa tilanteessa sisäinen puhe peittäisi alleen äänen, jota yritämme kuunnella, joten sisäinenkin puhe vaikenee. Todella hiljaisen äänen voi kuulla vain mieli tyhjänä. Sisäinen puhe on äänimielikuva, kuulemme itsemme puhuvan isellemme mielessämme. Siitäkin syntyy siis ääntä, tosin vain mielessä. Mutta tämäkin ääni voi olla liian voimakas estääkseen todella hiljaisen, kaukaisen äänen oikeasti kuulumasta.

Niinpä voimme ottaa mielikuvan, että odotamme kuulevamme hiljaisen, kaukaisen äänen ja tutkia sitä, mitä tämä asenne vaikuttaa tietoisuudessamme. Tällaisessa odottamisessa mieli voi pysähtyä, hiljetä täysin … ainakin hetkeksi. 

Harrastan valokuvausta ja juuri tähän aikaan vuodesta yritän valokuvata hirviä. Hirvillä on syyskuussa kiima-aika ja ne reagoivat ääniin. Hirvien äänien matkimien ei ole kovin vaikeaa. Mutta hirvet ovat äärimmäisen arkoja eläimiä. Ne eivät helposti näyttäydy ihmiselle. Niinpä on aivan käsittämättömän hieno kokemus onnistua houkuttelemaan hirvi kuvausetäisyydelle. Itse asiassa näin hirven voi saada tulemaan jopa muutaman metrin päähän piilopaikasta. Hirvien houkuttelu on pääasiassa odottamista ja kuuntelua. On etsittävä hirvien kiimatanterita ja mentävä ilta illan tai aamu aamun jälkeen näille paikolle. Ehkä joka kymmenennellä tai kahdennellakymmenellä keralla voi odottaa onnistuvansa. Onnistumiskokemukset ovat siis harvinaisia. Pääasiassa homma on odottamista ja kuuntelemista. Mutta juuri tässä odottamisessa ja kuuntelemisessa olen oppinut paljon tuosta, mitä edellä kirjoitin. Kun tekee houkutteluäänen ja jää odottamaan mahdollista vastausta, mieli jää odottavaan ja kuutelevaan tilaan hyvin konkreettisella tavalla. Uroksen vastausääni voi tulla hyvin kaukaa ja se kuuluu silloin hiljaisena, mutta selkeästi tunnistettavana. Tässä odottamisen ja kuuntelemisen tilassa sisäinen puhe usein vaikenee pitkäksi aikaa.   • Comments(1)//visiot.terapiakortit.com/#post2