Huomioita

Huomioita

Näin pidät "mindfulness ja valokuvaus" -kurssin

ValokuvausPosted by Timo Klemola Thu, September 01, 2016 11:19:43

Lyhyt huomio valokuvauksesta ja mindfulnessista

Kaikki on nyt mindfulnessia. Ymmärrän tämän. Ja myös sen, että markkinoinnissa on tärkeää käyttää tätä sanaa. Viimeisessä Kamera-lehdessä oli artikkeli ”voimauttavan valokuvan menetelmästä”, joka tottakai on myös ”kuvaamisen mindfulnessia”. Lehdessä todetaan näin: ”Voimauttavan valokuvan menetelmään käyvät kaikki kamerat, mutta kuvaus tapahtuu kuin filmille: lopputulosta ei katsota kuvaustilanteessa vaan keskitytään vuorovaikutukseen. Kuvaamisen mindfulnessia: hitaammin, merkityksellisemmin, läsnä olevammin. Tekniikka ei saa mennä yhteyden edelle.”

Tämä on kyllä ihan hyvä kuvaus kuvaamisesta, mutta sitä en allekirjoita, että digikuvaus olisi muuttanut kuvaamisen tapahtuman vähemmän keskittymistä ja vuorovaikutusta vaativaksi ja että olisi jokin vanhanaikainen filmikameramainen kuvaustapa, joka olisi enemmän ”mindfull”. Kyllä aikaisemminkin kuvia vain näppäiltiin. Se, että voi katsoa kuvaa myös heti, mahdollistaa uusia vuorovaikutuksen muotoja. Kuvaa voi katsoa yhdessä ja miettiä, miltä rajaus näyttää, miltä tausta näyttää, miltä kuvan tunnelma näyttää jne. Kuvattaessa filmille eivät kuvaaja ja kuvattava katso jatkuvasti toisiaan silmiin ja ole toisilleen erilailla läsnä kuin kuvattaessa digillä. Mutta ehkä tässä on ajatus, että vuorovaikutus kameran digikuvan kanssa on jollain tapaa huonompi asia kuin vuorovaikutus tilanteessa, jossa katsomme heinäseivästä. Huomion suuntaamisen ja oikean tarkkaavaisuuden kannalta tilanne on kuitenkin sama, vain kohde on eri. Voin tehdä kummatkin asiat samalla tarkkaavaisuudella ja samalla vuorovaikutuksella kaikkien läsnäolevien kanssa.

Anna tässä ilmaisen vinkin, miten voisi järjestää päivän parin ”tietoisuustaidot ja valokuvaus” –kurssin. Saa vapaasti toteuttaa. Tai taidan toteuttaa itse:

OHJELMA:

Aloitetaan puolen tunnin asahi-harjoituksella.

Sitten seuraa 2x30 min zazen tyynyllä. Omat tyynyt ja alustat mukaan.

Luento ”Tyhjyyden estetiikka, estetiikan tyhjyys.”

Kuvausharjoitus 1: Etsi kuva portaikon vessasta.

Ruokatauko

Zazen, 2 x 30 min

Kuvausharjoitus 2: Etsi kuva tehtaan sisäpihalta.

Kuvausharjoitus 3: Etsi kuva harjulta.

Kahvitauko

Zazen 2x30 min

Kuvankäsittelyn perussäädöt. Omien kuvien säätäminen ja printtaaminen. Kiinitetään kuvat työhuoneen seinälle.

Näyttelyn avajais- ja päättäjäisseremonia. Kuohuviini.

30 min zazen ja päivän lopetus.


No, taisi tulla pitkä päivä. Samaa ohjelmaa voi ja saa soveltaa muissakin "mindfulness ja jokin" -kursseissa. Toimii.
  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post192