Huomioita

Huomioita

Tietoinen liike ja liikkeen sisäinen hallinta, 3

AsahiPosted by Timo Klemola Wed, December 09, 2015 20:14:11

Miten sitten viemme edellä kuvatut periaatteet käytäntöön? Käytän seuraavassa esimerkkinä asahin lyhyttä hengityksen tasausliikettä. Kaikkien näiden ohjeiden noudattamisen taustalla keskityt myös koko ajan aistimaan liikkeen kinestetiikkaa. Olet siis jatkuvasti myös tietoinen siitä, miltä liike tuntuu koko kehomielessäsi.

1. Ota perusasento ja lähde tekemään lyhyttä hengityksen tasausliikettä. Etsi sopiva hengitysrytmi ja tee liike hengityksen tahdissa. Kädet kohoavat ylös, kun hengität sisään ja laskevat alas, kun hengität ulos. Lähde laskemaan hengityksiä niin, että lausut mielessäsi lukusanan ensimmäisen tavun, kun kädet kohoavat ja hengität sisään ja loput tavut, kun kädet laskevat ja hengität ulos. Tee viisi toistoa.

2. Tule tietoiseksi liikkeesi rytmistä ja hidasta sitä tietoisesti hieman. Jatka laskemista kymmeneen asti, mutta nyt liike on hieman hitaampaa.

3. Keskity sitten liikkeen aikana käsien kiertoliikkeeseen. Älä kierrä kämmeniä nopeasti ylös, kun kädet ovat alhaalla tai nopeasti alas, kun kädet ovat ylhäällä. Pidä käsien liikerata ellipsinä eli tuo kädet kaarevasti etukautta ylös ja kierrä kämmenet samalla hitaasti ylöspäin. Tuo sitten kädet kaarevasti rinnan edestä alas ja kierrä samalla hitaasti käsivarsia niin, että kämmenet kiertyvät lattian suuntaan. Tee muutama toisto.

4. Kiinnitä seuraavaksi huomiosi siihen, miten koko kehosi on vuorotellen avautuvassa ja sulkeutuvassa liikkeessä. Älä siis vain taivuttele ja ojentele polviasi. Tule tietoiseksi, että myös selkä ja koko ylävartalosi on elastinen kokonaisuus, joka voi hienovaraisesti avautua ja sulkeutua. Kun työnnät painopistettä jaloilla ylös, myös selkä hienovaraisesti ojentuu. Kun sulkeudut ja vajoat, aisti polvien liike aluksi. Tutki tätä muutaman toiston ajan.

5. Tule sitten tietoiseksi, miten tämä avautuminen ja sulkeutuminen tapahtuu sisäisen kannattelun varassa. Pyri aistimaan keskilinja, selkärangan kannattelu ja kevyesti kohonnut päälaki. Tutki tätä muutaman liikken ajan.

6. Keskity sitten liikkeen sisäiseen ajoitukseen. Aisti, miten painopisteesi lähtee laskeutumaan hienovaraisesti ennen käsien laskevaa liikettä ja miten ojentaudut jo polvista, kun käsien liike on suuntautunut vielä alas. Kyse on hienovaraisesta ajoituksesta, jossa kehon ja painopisteen liike ikään kuin vetää kädet perässään. Kädet eivät johda liikettä vaan liike syntyy vartalosta, kädet seuraavat. Tutki tätä periaatetta muutaman liikkeen ajan.

7. Jatka liike suoraan ensimmäiseksi tasapainoliikkeeksi, jossa piirrät jalalla ja käsillä ympyröitä ilmaan. Aisti, miten vajoat tukijalkasi varaan ja jalkasi ja kätesi kiertyvät taakse. Aisti samalla, miten voima tunkeutuu läpi kummankin kätesi ja sormiesi ja samalla myös liikkuvan jalan varpaista päälakeen. Kyse on hienovaraisesta koko kehon jännittämisestä ja liittämisestä yhdeksi kokonaisuudeksi. Huomaa, miten voimat kulkevat selässä ikään kuin ristin muotoisesti: tunnet ojennuksen jalasta päälakeen ja samalla aistit myös poikittaisen ojennuksen selästä oikealle ja vasemmalle kummankin käden sormenpäihin. Kun sitten jalka ja kädet lähestyvät tukijalkaa, kohoa pystyyn ja aisti, miten jännitys vaihtuu rentoudeksi. Kun liike taas jatkuu, aisti miten rentous muuttuu hienovaraiseksi koko kehoa yhdistäväksi jännitykseksi.

8. Tuo jalat jälleen perusasentoon ja jatka hengityksen tasausliikettä. Tee tietoisesti liikkeen vaihto ilman pienintäkään katkosta. Tasapainoliike muuttuu hengityksen tasausliikkeeksi niin, että mitään saumakohtaa ei ole. Tee muutama hengityksen tasaus, siirry siitä tasapainoliikkeeseen, jonka teet toisella jalalla. Palaa sitten jälleen hengityksen tasausliikkeeseen. Tee liikkeet tarpeeksi hitaasti, että pystyt ohjaamaan liikettä tietoisesti ilman katkoksia.

9. Jatka hengityksen tasausliikkeellä. Suuntaa katseesi horisonttiin. Avaa kuuloaistisi joka suuntaan. Tule tietoiseksi äänistä ympärilläsi, sekä edessä, että takana. Keskity muutaman liikkeen ajan kuuloaistisi avaamiseen. Keskity sitten näköaistiin. Pidä katse horisontissa, mutta tule tietoiseksi siitä, miten kätesi liikkuvat ylös ja alas näkökenttäsi periferiassa, sen ala-alueella. Tee muutama liike harjoittaen näkökenttäsi perifeeristä aluetta.

10. Ota mielikuva, että seisot vedessä. Ajattele, että vesi nousee ja nostaa kätesi ylös kohoavassa liikkeessä ja vesi laskee alas menevässä liikkeessä. Anna veden pinnan vaihteluiden kohottaa ja laskea kätesi. Aisti, miten tämä mielikuva vaikuttaa liikekokemukseesi. Tutki tätä muutamalla toistolla. Ota sitten mielikuva, että seisot koko ajan kaulaa myöten vedessä. Aisti veden liikkeelle antamaa vastusta. Tutki tätä mielikuvaa myös muutaman liikkeen ajan ja ole tietoinen näiden mielikuvien tuottamasta erilaisesta liikekokemuksesta.

11. Jatka liikettä, mutta pyri aistimaan liikkeen sekä ulkoista, mutta erityisesti sen sisäistä pehmeyttä, virtaavuutta ja kauneutta. Pyri hiomaan liikkeestäsi kaikki kulmat pois, aisti herkkää tuntemusta sormien päissä ja sormien väleissä. Voit miltei tuntea ilmanvirran kosketuksen sormiesi herkillä pinnoilla. Tutki, mitä herkkä ja kaunis liike tarkoittaa.

12. Anna liikkeen lopuksi pysähtyä ”kannattele palloa vatsan edessä” –asentoon. Anna selkäsi olla pitkä, hartiat rentoina alhaalla. Tuo paino hieman päkiöille ja aisti, miten voima kohoaa jalkoja pitkin ylös ja lantiosta selkärankaa pitkin ylös ja edelleen päälaesta kohti kattoa. Aisti myös hienovarainen voima selästä kaarevasti sormenpäihin. Pidä kainalot auki. Aisti sitten sormiesi ja kämmeniesi värisevää tuntemusta, hiusverisuonten avautumisesta johtuvaa lämpöä. Laajenna sitten tietoisuutesi koko kehon alueelle ja pyri aistimaan jokaisen solusi värisevä tanssi.  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post170