Huomioita

Huomioita

Zen ja valokuvaamisen taito 19

ValokuvausPosted by Timo Klemola Thu, June 11, 2015 16:15:03

19. Tietämättömyyden taito

Maailman katsominen ei ole sen ymmärtämistä. Se on ihmettelyä. Ymmärtäminen tulee myöhemmin. Kun ymmärrät tämän, voit antautua tietämättömyyden taidolle. Ennen tietämisen vaatimuksesta luopumista pelkkä näkeminen voi olla mahdotonta tai ainakin se on vaikeaa. Kun luovut tietämisen pakosta, et enää aina kysy, miksi tai mikä tämä on. Sen jälkeen maailmaa on helpompi katsoa salaisuutena, joka ei koskaan voi paljastua meille täysin.

Dersu näki ihmisiä kaikkialla. Suomen kielen sanan ”ihminen” etymologiasta ei ole yksimielisyyttä. Nykysuomen etymologinen sanakirja esittää sanan alkuperän mahdollisuuksiksi myös sanat ”ilma” tai ”ihme”. On hienoa ajatella, että suomen kielen ihmistä kuvaava sana perustuisi ihmeeseen. Silloin Dersunkin ajattelu tulee lähelle ja ymmärrettäväksi. Luonnossa elävälle ihmiselle maailma on samaa ihmettä, kuin ihminen on itselleen.

Zen-harjoituksessa emme pyri ymmärtämään tätä ihmettä vaan elämään sitä. Jos haluamme ymmärtää iloa, meidän on naurettava, jos haluamme ymmärtää surua, meidän on surtava. Ymmärrämme elämää vain elämällä, kuolemaa vain kuolemalla. Jos meidän on nälkä, meidän ei tule syödä ruokalistaa, niin kuin zen-opettajat joskus toteavat.

Onneksi kuva on kuva eikä sana. Sana on välttämättä symboli, kuva ei. Varsinkaan tietoisuuden itsensä valottama kuva. Tosin, on kyllä todettava, että sanatkin voivat olla piilossa samassa paikassa, missä kuvat asuvat. Silloin sanatkin voivat piirtää kuvan. Tällaista sanojen piirtämää kuvaa kutsutaan runoksi.

Ehkä tämän lopetukseksi sopisi Mumonkanin yhdeksästoista koan, jonka nimi on ”Tie on jokapäiväinen elämä”. Se kuuluu näin:

Joshu kysyi Nansenilta: "Mikä on tie?" Nansen sanoi: "Jokapäiväinen elämä on tie." Joshu kysyi: "Voiko sitä opiskella?" Nansen sanoi: "Jos yrität opiskella sitä, olet jo astunut harhaan." Joshu kysyi: "Jos en opiskele, miten voin tietää, että se on tie?" Nansen sanoi: "Tie ei kuulu havaittavaan tai ei-havaittavaan maailmaan. Tieto on harhaa ja ei-tiedossa ei ole mieltä. Jos haluat astua todelliselle tielle, joka on kaiken epäilyn tuolla puolen, tee itsestäsi vapaa kuin taivaan lintu. Älä nimitä sitä hyväksi tai pahaksi." Näistä sanoista Joshu valaistui.

Mumonin kommentti: Kun Joshu kysyi kysymyksensä, Nansen sulatti hänen jäätyneet epäilynsä hetkessä. Luulenpa silti, että Joshu ei päässyt samalle tasolle Nansenin kanssa. Hänen piti opiskella vielä kolmekymmentä vuotta.

Kevään sadat kukat, syksyn täysikuu.
Kesän virkistävä tuuli, talven lumi.
Heitä tarpeettomat asiat mielestäsi ja nauti jokaisesta vuodenajasta.

  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post146