Huomioita

Huomioita

Zen ja valokuvaamisen taito 9

ValokuvausPosted by Timo Klemola Fri, April 03, 2015 12:47:20

9. Kamera siveltimenä

Yi quanin opettajani Zhang Changwang on myös kalligraafikko. Seinillämme on paljon hänen isoja kalligrafiatöitään. Kiinassa monet kalligrafian harrastajat tekevät myös yi quanina, koska se opettaa liikkeen, joka syntyy koko kehosta. Kalligrafia vaatii samaa liikkumisen ja voiman käytön tapaa, koko kehon yhteyttä. Monet zen-opettajat harjoittavat myös siveltimellä maalaamisen taitoa. Zen ymmärrystä voidaan ilmentää yhtä hyvin siveltimen viivalla, kuin haiku-runolla. Tyypillinen zen-kalligrafian aihe on nk. enso, siveltimellä piirretty ympyrä. Kirjoita ”enso” googlen kuvahakuun, niin saat tulokseksi satoja siveltimellä piirrettyjä ympyröitä.

Sain ajatuksen käyttää kameraa kalligrafiasiveltimen tavoin kesällä juhannuksen aikaan vuonna 2007. Tein paljon erilaisia kokeiluja pitkällä valotusajalla liikuttaen kameraa. Ensimmäiset onnistuneet kuvat syntyivät niin, että käytin juhannusruusun terälehteä ikään kuin siveltimen kärkenä. Asetin valkoisen terälehden erilaisille taustoille ja piirsin kameralla ympyräliikkeen noin sekunnin valotuksella. Pidin kameran tukevalla otteella otsaani vasten niin, että siitä tuli osa kehoani. Tein sitten ympyräliikkeen koko kehollani niin kuin kalligrafiassa liike tehdään. Tuloksena oli ensimmäinen onnistunut kameralla piirretty enso. Alun jatkuvan yrityksen ja epäonnistumisen tunne muuttui nopeasti vahvaksi innostukseksi ja tekemisen lumoksi. Tämä on siis mahdollista! Tekniikka ei ollut helppo. Se vaati huolellista keskittymistä ja koko kehon hallittua liikettä. Ympyrä piti piirtää yhdellä virtaavalla liikkeellä uloshengityksen kannattelemana juuri kuten oikealla siveltimellä tehtävässä kalligrafiassa. Joidenkin satojen toistojen jälkeen onnistumisia alkoi syntyä enemmän ja enemmän. Olin löytänyt uuden, kalligrafisen kuvaustavan! Tunne oli mahtava.

Kyseessä ei siis ollut valomaalaus, jossa kamera on paikallaan ja liikkuvalla valolla piirretään kennolle kuvia. Kyseessä ei myöskään ollut mikä tahansa pitkällä valotuksella toteutettu kameran liike, jolla saadaan helposti aikaa maalauksellisia kuvia. Kyse oli tarkasta kameran liikkeestä todellisen kalligrafiasiveltimen tavoin. Siveltimen kärki oli juhannusruusun terälehti, paperina toimi pinta, jolle terälehti oli asetettu ja itse piirtämisen liike tapahtui koko keholla tarkasti kameraa liikuttaen. Piirsin innostuneena ympyröitä, viivoja, joitakin kiinanmerkkejä jne. Mitään kovin monimutkaista ei sekunnin aikana pysty piirtämään, mutta tajusin ja opin, että tällä tekniikalla kameralla voi todella piirtää kuten siveltimellä. Teknisesti tosin kameralla piirtäminen oli erittäin vaikeaa. Se vaati äärimmäistä keskittymistä ja kehon hallintaa. Kehon ja kameran piti todella sulautua yhdeksi, muuten harmoninen ympyrä ei koskaan piirtynyt kennolle. Kyseessä oli siis ihanteellinen zen-harjoitus!

Miksi ympyrä? Ympyrä on monitasoinen symboli. Ympyrä kuvastaa yhteyttä ja ykseyttä. Se kuvastaa täydellisyyttä, joka on kuitenkin mahdotonta piirtää täydellisenä. Sen sisällä ei ole mitään. Se osoittaa kohti tyhjyyttä, joka puolestaan viittaa sekä mielen tyhjyyteen, että käsitteidemme tyhjyyteen. Sitä piirtämällä voimme harjoittaa itseämme, mutta samalla se on myös ymmärryksemme yksinkertainen ilmaus.


  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post134