Huomioita

Huomioita

Yi quanin perusteita: V. Askellus (zou bu) (osa 4)

Yi quanPosted by Timo Klemola Sun, February 15, 2015 09:45:55

5. Vapaa askellus syntyy, kun ymmärrämme kitka-askeleen jokaisessa kohdassa mahdollisuuden muutokseen, siis mahdollisuuden astua mihin suuntaan vain.

Ole jokaisessa askeleen kohdassa tietoinen muutoksen mahdollisuudesta. Tämä periaate sisältää monta tasoa, ainakin tietoisuuden, muutoksen ja mahdollisuuden. Tällainen periaate lähtee tietenkin siitä kamppailutaitojen perusajatuksesta, että on oltava aina valmistautunut tilanteiden muutoksiin. Se tarkoittaa ympäristön muutosta, mutta myös muutosta itsessä. Tämä vaatii ensinnäkin tietoisuuden virittämistä hyvin korkeaan keskittymisen tilaan. Tätä harjoittelemme yi quanissa periaatteessa aina. Kyse on siis vireystilan nostamisesta ylös. ”Fighting spirit” viittaa samaan asiaan. Mieli on valpas ja tietoinen ei vain omasta kehosta vaan myös ympäristöstä.

Huomaa, miten tietoisuudella on sama rakenne kuin näkökentällä. Siinä on fokus ja periferinen alue. Tietoisuuden laajentaminen ympäristöön tarkoittaa, että tulemme tietoiseksi myös sen perifeerisestä alueesta, joka ulottuu myös ympäristöön, jota emme juuri nyt näe. Nostamme siis vireystilan ylös ja olemme laajasti tietoisia ympäristöstä. Tämä asenne mahdollistaa nopean reagoinnin ympäristön muutokseen. Seistessämme jiji zhuang –asennossa harjoittelemme samaa asennetta. Jos haluamme erottaa yi quanissa terveys- ja kamppailupuolen toisistaan, tämä littyy nimenomaan kamppailupuolella harjoitettavaan asenteeseen.

Askellettaessa tämä tarkoittaa jatkuvaa tietoisuutta siitä, että on oltava valmis rikkomaan askelkuvio missä kohtaa vain. Jokainen askeleen liikeradan piste voikin olla kohta, missä jalan suunta muuttuu. Vapaa askellus perustuu tämän periaatteen oivaltamiseen. Tätä tietoisuutta ja askeleen vapauttamista voidaan harjoitella erilaisilla kamppailuun liittyvillä mielikuvilla, jossa esimerkiksi joudut väistämään äkisti sinua kohti ammuttua nuolta. Mutta tämä on jo edistynyt harjoitus. Vapaaseen askeleeseen kannattaa mennä vaiheiden kautta, joita kohta kuvaan.

Muutos tarkoittaa tässä, ei vain askeleen suunnan muutosta, vaan muutosta koko kehossa. Tämä muutos voi olla askeleen suunta, painopisteen pudotus, väistöliike, torjunta, isku jne.

Mahdollisuus viittaa mielen pitämiseen avoimena sen suhteen, mitä tapahtuu. On pidettävä joka hetki auki mahdollisuus muutokseen. Annan esimerkin. Liikutat jalkaa eteenpäin moca bussa. Jos et ole joka hetki tietoinen liikeradan joka pisteestä, jossa siis tämä mahdollisuus muutokseen aina piilee, vaan tuot esimerkiksi painon nopeasti etujalalle, pudotat vain painon sinne, kadotat mahdollisuuden muutokseen siksi ajaksi, kun painosi hallitsematta putoaa etujalalle. Kamppailupuolella tiedetään, että tilanteessa olet haavoittuvainen esimerkiksi jalkapyykäisyyn (esim. ashibarai). Tuo aina paino hitaasti ja tietoisesti etujalalle. Kun päkiä koskettaa maata, sinun on oltava valmis vetämään se takaisin ajatuksella, että jos aistit jalkapohjan alla nastan, et astukaan siihen kohtaan vaan peräydyt. Tätä tarkoittaa liikeradan joka pisteen läpi kulkeva tietoinen liike. Tämä on tärkeä ajatus kaikissa yi quanin liikkeissä, mutta askeleissa se saa erityisen merkityksen. Tämä vaatii erittäin keskittynyttä mieltä ja korkeaa vireystilaa.

Aluksi kannattaa harjoitella suunnan vaihto, kun jalat kohtaavat toisensa. Kitka-askeleessa on tavallaan kaksi kriittistä kohtaa, jotka kannattaa tiedostaa: kun päkiä osuu maahan, voima vapautuu ja kun jalat kohtaavat, avautuu mahdollisuus suunnan vaihtoon. Kummatkaan periaatteet eivät siis ole mitään ehdottomia, voima voi vapautua missä vain ja askel voi vaihtaa suuntansa missä vain, mutta taidon opiskelussa kannattaa nähdä vaiheita. On olemassa taidon askeleita, joiden läpi kannattaa kulkea.


Kuva 1.

Ajattele, että kun jalkasi kohtaavat askeleessa, seisot kuvan 1. näyttämän tähtikuvion tai ilmansuuntakuvion päällä. Se näyttää seuraavan askeleen perusmahdollisuudet. Ajattele, että liikut eteenpäin, vasen jalkasi on kuvion keskellä ja oikea jalkasi piirtää kaarta d-keskusta-b. Kun oikea jalkasi tulee vasemman jalan kohdalle, sillä on mahdollisuus astua kaikkiin suuntiin välillä a-e. Mutta jos teet keskellä nopean painon vaihdon oikealle jalalle, vasen jalkasi saa mahdollisuuden astua nyt suuntiin e-a. Jos toteutat näistä mahdollisuuksista vaikkapa vaihtoehdon f, voit vetää jälleen oikean jalkasi vasemman jalan rinnalle ja seisot jälleen uuden tähtikuvion päällä (kuva 2).

Kuva 2.

Tutki ja harjoittele kaikki nämä mahdollisuudet systemaattisesti, niin opit vapaan askelluksen perusperiaatteet. Muista, että muodottomuuttakin voi harjoitella vain muodon kautta. Tutki sitä, millä ei ole muotoa muodon kautta ja palaa muodottomuudesta aina muotoon, niin harjoittelusi pysyy vakaana ja sillä on suunta.


6. Tutki systemaattisesti erilaiset askelkuviot: kolmioaskel, lyhyt askel, vaihtoaskel, hypähdysaskel, kaatuva-askel jne. Älä jätä mitään koloa tutkimatta.

Tästä asiasta vain lyhyesti. Kaikissa kamppailutaidoissa on yleensä monipuolinen askeltyöskentely. Päämääränä on aina jalkojen kimmoisuus, nopea voima, kyky vaihtaa nopeasti suuntaa jne, joiden avulla kehon erilaiset lähestymiseen, väistämiseen, voiman vapauttamiseen ja muuhun liittyvät manööverit saadaan toteutettua. Nopeaa ja hallittua liikkumista ei voi oppia liikkumalla vain hitaasti. Moca bu on menetelmä, jonka avulla pyritään kehittämään vapaaseen ja nopeaan liikkumiseen liittyviä ominaisuuksia, erityisesti jalkojen räjähtävää voimaa. Se tehdään samoin kuin shi-lissä etsimällä ja tutkimalla erityisesti jalkojen kimmoisuusvoimia. Askelten nopeus ja jalkojen räjähtävä voima ovat sama asia.

Annan vielä yhden harjoitusidean. Jos katsot ”käärmeaskelta” tarkemmin, voit nähdä siinä kuvaan 3 piirretyn salmiakkikuvion tai kahdeksikon.


Kuva 3.

Aseta vasen jalkasi kuvion alakärkeen (b) tukijalaksi ja tuo oikea jalka sen viereen. Astu oikealla eteen oikealle ja jatka siitä normaalia käärmeaskelta kuvion yläkärkeen asti. Kun vasen jalkasi on kuvion yläkärjessä se on tukijalka, ja oikea on sen rinnalla. Tee siitä jalan vaihto ja palaa kuvion vasenta reunaa takaisin kuvion alakärkeen. Jalkasi ovat jälleen rinnakkain kuvion alakärjessä (b). Tee taas jalan vaihto ja jatka kuvion oikeaa reunaa ylös. Tutki sitten kuvion kaikki suunnanvaihtomahdollisuudet. Kun jalat kohtaavat kuvion keskellä, voit kulkea siitä aina neljään suuntaan. Tee vaihtoa kuvion yläkärjessä uudelleen ja uudelleen tuomalla jalka aina takaisin tukijalan rinnalle ja astumalla vuorotellen jaloilla taakse. Ja jos tässä kuviossa otatkin etujalan mukaan taakse ja astut sivulle, olet kolmiossa. Tutki samalla tavalla kuvion alakärki.

Huomaa, että askel voi olla aina hyppy. Jalka voi siirtyä vain vähän eteen tai taakse. Vaihtoaskeleen voi tehdä hypähtämällä. Kaatumalla voi heittää koko vartalonsa painon eteenpäin. Päkiäjuoksu kehittää jalan kimmoisuutta. Juoksemalla voi harjoitella myös fa-lin ja askeleen yhteyttä. Mikään ei tietenkään voita hyppynaruharjoittelua. Mahdollisuuksia on rajattomasti.

7. Jo aikoja sitten, ennen kuin olet näin pitkällä, olet jo liittänyt kaikki erilaiset shi-lin muodot askeleesi.

Ei ole järkevää harjoitella käärmeaskelta kovin pitkään ilman, että ottaa siihen mukaan myös käsien shi-li-harjoituksia. Kun liikut eteen ja taakse, ota mukaan myös lankku, jota liikutat samalla eri suuntiin. Harjoittele kaikkia shi-lin muotoja ja kategorioita aina myös askeleen kanssa. Kuljeta lankkua, piirrä ympyröitä, vieritä kiveä jne. Pyri pitämään samalla voima aina kolmiulotteisena ja koko kehon voimana. Jos yksi kohta kehoa liikkuu, kaikki kohdat liikkuvat.

8. Jo aikoja sitten, ennen kuin olet tällä asti, olet jo ottanut askeleisiin mukaan myös voiman vapauttamisen (fa-li).

Mitä kuvasin edellä shi-lin yhteydessä, pätee myös fa-lihin. Sitä mukaan kun edistyt paikallaan tehtävistä shi-li –harjoituksista kohti fa-lita, ala harjoitella voiman vapauttamista myös askeleen kanssa. Se vaatii tarkkaa ajoitusta ja hyvää koordinaatiota. Tutki paljon perusideaa: kun päkiä osuu maahan, voima vapautuu suuntautui askel eteen tai taakse. Huomaa samalla, että voima voi vapautua periaatteessa missä kohtaa askelta tahansa. Tutki systemaattisesti kaikkia mahdollisuuksia. Etsi avautuvan liikkeen suljettu kineettinen ketju ja tuki maasta. Sulkeutuva voima voi vapautua vaikka hypyn aikana.

Tämä riittänee askeltamisesta. Seuraavaksi muutama huomio tui-shou-harjoituksista, joissa voimaa tunnustellaan parin kanssa. Sitten sarja alkaakin lähestyä loppuaan.
  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post121