Huomioita

Huomioita

Mitä on kävelyn ja juoksun välissä?

AsahiPosted by Timo Klemola Sun, November 15, 2009 19:13:20

Vastaus: asahikävely tietenkin! Me tiedämme, mitä merkitsee käveleminen ja mitä merkitsee juokseminen, koska kävelemisen ja juoksemisen käsitteet ovat kohtuullisen selkeitä. Ne myös rajoittavat ajatteluamme ja myös toimintaamme. Jos meillä ei ole käsitettä, joka kuvaa liikkumista kävelemisen ja juoksemisen välissä, emme osaa sellaista liikkumien tapaa etsiäkään. Emme myös huomaa, että sellainen liikkumisen tapa on jo olemassa ja että sitä voisi katsoa tarkemmin ja mahdollisesti tutkia ja syventää sitä: tutkia sen tekniikkaa ja syventää ymmärrystämme siitä. Se on helppo nähdä maratonilla jossakin kolmenkymmenen kilometrin kohdalla, missä monen harrastajan juoksu muuttuu kävelyksi, mutta pyrkii säilyttämään juoksun ulkonäön ja rytmin. Liike on kuitenkin muuttunut juoksusta kävelyksi siinä mielessä, että kummatkin jalat eivät ole enää yhtäaikaa ilmassa liikkeen missään vaiheessa. Toinen jalka ottaa maahan ennen kuin toinen jalka nousee ilmaan.

Tätä on itse asiassa liike, jota kutsun asahi-kävelyksi, kun en ole vielä keksinyt sille parempaa nimeä. Ihmiset tekevät sitä tietämättään kohdassa, missä he edelleen yrittävät juosta, mutta eivät jaksa. Ehdotukseni on, että tämä liikkumisen tapa voidaan nähdä omana harjoituksenaan, joka on kävelyä, jossa on juoksun elementtejä, mutta myös paljon muuta. Sitä voidaan myös kehittää ja ottaa siitä esiin sen mielenkiintoiset puolet, esimerkiksi miten tässä liikkumisen tavassa jalkojen jousto estää juoksulle tyypillisten tärähdysten synnyn ja tekee siitä pehmeän ja tasaisen etenemistavan. Tämä on tosin jo vanha ehdotus. Kirjoitin jo vuosia sitten asiasta artikkelin Fysioterapia-lehteen. Kutsuin silloin tekniikkaa mentaaliksi sauvakävelyksi, koska tässä kävelytavassa otan mukaan myös sauvat, mutta vain mieleeni. Olen myös opettanut monilla asahi-ohjaajakursseilla tätä liikkumisen tapaa.

Miksi tällainen liikkumistapa näyttää silmiimme oudolta, sehän muistuttaa jonkinlaista hiippailua tai naakimista? Täysipäinen ihminen ei liiku niin, ajattelemme; hän joko juoksee tai kävelee. Huomaa, miten kielemme ja kielestä riippuvainen kulttuurimme rajoittaa tässä ymmärrystämme. Kiinassa ihmiset kävelevät usein puistoissa takaperin ja samalla lyövät käsiään yhteen. Meistä se näyttää oudolta. Heistä ei. Kiinassa on vuosituhantinen terveysliikuntaperinne, joka ei rajoita liikkumisen tapoja. Mikään liikkumisen tapa ei näytä oudolta kulttuurissa, jossa ihmiset ovat tuhansia vuosia matkineet eläimiä, kuten apinoita, tiikereitä ja lohikäärmeitä etsiessään elämän eliksiiriä. Aivan, siis myös kuviteltuja eläimiä.

Jos olet kiinnostunut asahi-kävelyn tarkemmasta kuvauksesta, tässä linkki edellä mainittuun Fysioterapia-lehden artikkeliin. Hienoa kun talvi on tulossa. Odotan innolla, että pääsen tekemään asahi-kävelyä hankeen. Noin kymmenen sentin lumi antaa hyvän vastuksen ja lisää sopivasti harjoituksen intensiteettiä. Viime talvena innostuin lumikengistä. Tänä talvena pitää tutkia asahi-kävelyä lumikengillä. Lumikengillä voi tehdä tietysti myös asahia, taijita ja ties mitä.

  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post12