Huomioita

Huomioita

Yi quanin perusteita: IV. Äänen tunnustelu (shi-sheng) (osa 3)

Yi quanPosted by Timo Klemola Tue, February 10, 2015 09:41:20

Kuvaan seuraavaksi joitakin äänen resonanssiharjoituksia. Selitin nämä ideat joskus kymmenen vuotta sitten Zhangille ja kysyin, voisiko myös näin harjoittaa yi quanissa ääntä. Hän hieman epäröi, testasi ideoita omassa kehossaan ja vastasi sitten tavanomaisen lyhyesti: ”Voi.”

Koko vokaalisarjan ja yksittäisiin vokaaleihin liittyvien resonanssialueiden harjoittaminen rentouttaa systemaattisesti kehoa ja helpottaa myös aiemmin kuvatun ja voiman vapauttamiseen liittyvän ”iii-jup” –harjoituksen tekemistä. Vokaali i sijaitsee kehossa ylhäällä ja vokaali u alhaalla. Voidaan hyvin ajatella, että siirryttäessä vokaalista i vokaaliin u, eräänlainen kehon värähtelevä intensiivipiste, jossa voima liikkuu, putoaa myös alas. Tätä tuetaan kaivoon putoavan kiven mielikuvalla. Tämän asian tekeminen ei ole ihan itsestään selvää. On siis hyvä jakaa tämäkin asia vaiheisiin niin kuin esimerkiksi jooga opettaa, ja mitä voi lukea rivien välistä WXZ:n kirjoituksistakin. Teen siis tässä hieman WXZ:n harjoitusten rekonstruktiota.

Kuvasin edellisessä blogissa, miten intensiivipisteen kulkiessa kehossa alaspäin siirrytään myös seuraavaa vokaalisarjaa pitkin: i - e - a - o - u, joiden päätepisteitä vokaalit i ja u edustavat. Tämä on helppo todeta itse pienellä harjoituksella. Ehdotankin seuraavaa harjoitusta, josta olen piirtänyt kuvan 1.


Kuva 1.

Aloita vokaalista i ja lausu sitä uloshengityksellä. Pyri tuntemaan, miten vokaali värähtelee ikään kuin pienenä pallona nenäontelossa. Ota myös mielikuva värähtelevästä pallosta. Tee monta rauhallista ja pitkää uloshengitystä tällä mielikuvalla ja äänellä. Kun saat tämän tuntemuksen, anna äänen liukua vokaalista i kohti vokaalia e ja pyri samalla tuntemaan, miten i:n synnyttämä värähtelevä pallo siirtyy alemmaksi ja taaksepäin kurkkuun kielen taakse. Samalla pallo hieman laajenee. Kun saat tästä tuntuman, niin anna sitten äänesi liukua vokaalista e kohti vokaalia a. Tunne samalla miten e-vokaalin värähtelevä pallo edelleen laajenee ja putoaa alas kohti rinnan keskiosaa. Jatka tästä samalla tavalla kohti o-vokaalia, jonka pallo värähtelee jossakin pallean kohdalla ja lopuksi kohti u-vokaalia, joka värähtelee suurena pallona alhaalla vatsalla. Pysähdy rauhassa jokaiseen vokaaliin ja värähtelyn alueeseen. Pyri aistimaan vokaalin värähtely kehossa ja avaa ääniväylää kuvittelemalla, että pallo aina laajenee, kun värähtely siirtyy alemmas.

Voit tehdä harjoitusta monella tavalla. Voit toistaa pitkään yksittäistä vokaalia värähtelevän pallon mielikuvalla ja samalla astia äänen resonanssia kehossasi. Hyvä idea on tehdä kahta perättäistä vokaalia liukuen ylemmästä kohti alempaa ja laajentamalla samalla palloa ikään kuin raivata tietä ääniväylää pitkin alemmaksi. Kun olet tällä tavoin saanut kaikki vokaalit toimimaan yksittäin ja lyhyinä sarjoina, kannattaa liukua yhden uloshengityksen aikana alas koko sarja i-e-a-o-u. Samalla värisevä mielikuvapallo putoaa alas ja laajenee avaten tietä äänelle kohti vatsaa. Käytä kuvaa 1 mielikuvasi mallina.

Tuo sitten mukaan myös käsien liike. Liike on sama kuin asahin ”lyhyt hengityksen tasaus”. Kun hengität sisään, kohta kädet edestä ylös. Tuo uloshengityksen aikana kädet hitaasti vartalon edestä alas samaan tahtiin vokaalien resonanssipisteen kanssa. Ikään kuin painat käsilläsi resonoivan pallon alas kohti vatsaasi. Käännä samalla kämmenet alaspäin. Tulet samalla kulkeneeksi zhan zhuangin perusasentojen läpi (kuva 2).  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post116