Huomioita

Huomioita

Yi quanin perusteita: III. Voiman vapauttaminen (fa-li) (osa 4)

Yi quanPosted by Timo Klemola Fri, February 06, 2015 10:16:16

”Hyvin pienen hetken sisällä jänteet ja hermot, lihakset ja nivelsiteet kaikkialla kehossa laajenevat ja täyttyvät samanaikaisesti. Voima saatetaan ulos ja heti perään rentoudutaan. Heti kun on rentouduttu, voima saatetaan jälleen ulos. Voiman ulossaattaminen tapahtuu silmänräpäyksessä. Mitä sujuvampi rentouden ja jännityksen vaihtelu on, sitä suurempi on vastaavasti ulos saatettu voima ja voiman nopeus.”

Voima vapautuu koko kehon jännittyessä. Rakenteiden jännittyminen koetaan kokonaisvaltaisena laajenemisena. Kuvauksessa halutaan korostaa, miten kaikki kehon voimaa välittävät ja tuottavat rakenteet ovat mukana: lihakset, jänteet, nivelsiteet, kalvot ja hermot. Salaman nopeaa jännitystä seuraa yhtä nopea rentoutuminen. On siis kyettävä nopeasti liikkumaan rentouden ja jännityksen muodostamalla akselilla. Harjoituksella pyrimme avaamaan tämän vaihteluvälin kumpaakin päätä: rentoutumaan enemmän, pudottamaan pois kaikki kehon ja mielen käsijarrut, mutta myös jännittymään täydellisemmin. Kaikkia näitä vaadittavia ominaisuuksia opitaan tekemällä seisomis- ja voiman tunnustelun harjoituksia.

”Ulkoisen liikkeen tulee pysyä pienenä.” Totesin ihan alussa, että Zhang kuvaa tässä hyvin edistynyttä tapaa vapauttaa voimaa, jossa todellakin ulkoinen liike on mahdollisimman pieni. Progression kannalta pientä liikettä on järkevää lähestyä laajemman liikkeen kautta. Olen jo edellä kuvannut, miten tämä tapahtuu lähtien laajasta shi-li-liikkeestä tätä liikettä nopeuttaen, voimistaen ja lyhentäen.

Lopuksi Zhang siteeraa vanhaa sanontaa, jonka mukaan ”(…) liikkeen perusta on jalkaterissä ja sen voima lähtee jaloista, liikettä kontrolloin keskikeho ja se tulee näkyväksi sormissa.” Tähän lauseeseen on tiivistetty koko kehon voimankäytön ja kokonaisvaltaisen voiman periaate, liikkeen kineettinen ketju jaloista käsiin. Päätän Zhangin sitaatin käsittelyn tähän.

Tee ensin shi-li-harjoitusta hitaasti vaikkapa eteen taakse. Aisti elastista voimaa. Lisää nopeutta ja voimaa liikkeeseen asteittain. Tee aina välillä nopea ja räjähtävä fa-li, mutta palaa sitten aina myös hitaaseen ja hyvin pehmeään voiman tunnusteluun. Näin opit hiljalleen vapauttamaan voimaa nopeasti eri suuntiin. Tee sama sivuttaissuuntaisesta shi-listä ja ylös ja alas liikkuvasta shi-listä. Mielestäni voiman vapauttaminen alas on helpoin oppia. Ehkä kannattaa aloittaa siitä. Pidä voima yhtenäisenä, koko kehosta lähtevänä. Älä hyväksy osittaista voimaa. Tee aluksi hitaasti, sitten nopeammin ja lopuksi räjähtävästi. Maksimivoiman tuotossa keho väsyy helposti. Lepää välillä. Muista kuitenkin, että taito syntyy vain tuhansista ja tuhansista toistoista. Jos kokeilet fa-litä vain silloin tällöin, et koskaan opi sitä.

1b. Fa-li ulos voiman perussuunnista yhdistettynä askeleeseen.

Koska en ole vielä käsitellyt askeltamista (moca-bu) annan tässä kohtaa vain pari vinkkiä. Perusperiaate on: kun päkiä osuu maahan, voima vapautuu. Erota askeltaessa selkeästi avautuminen ja sulkeutuminen. Kun jalat lähestyvät toisiaan, keho sulkeutuu, kun päkiä osuu maahan, keho avautuu. Jos astut eteenpäin niin huomaa, että päkiän osuessa maahan olet sivuttaisseisonnassa (jijizhuang). Voima vapautuu askeleen jälkeen täsmälleen samalla tavalla kuin edellä on kuvattu. Ainoa ero on jalkojen dynamiikassa. Askeleessa pystyt paremmin käyttämään hyväksi koko kehon liikkeestä johtuvaa nopeaa painonsiirtoa etujalan päkiälle, joka toimii jousen tavoin. Mielikuva auton etujousen toiminnasta liikkeen jarrutushetkellä sopii voiman vapauttamiseen askeleesta erityisen hyvin.

Harjoittele voiman vapauttaminen askeleesta eteen ja taakse. Huomaa, että askeleessa taakse takajalka toimii nyt kuvauksen etujalan tavoin. Kun päkiä osuu maahan, jalka toimii jousena ja voima vapautuu. Ole tarkka jalan linjauksesta. Kun astut taakse ja päkiä osuu maahan, pidä huolta siitä, että takajalan jalkaterä osoittaa kohti tukijalkaa ja polvi osoittaa suoraan alas. Harjoittele voiman vapauttamista myös astumalla jalalla vuorotellen eteen ja taakse. Vapautat siis vuorotellen voiman jalan osuessa maahan edessä ja takana. Harjoittele samalla tavalla kaikki voiman perussuunnat: eteen, taakse, oikealle, vasemmalle, ylös ja alas.

  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post112