Huomioita

Huomioita

Yi quanin perusteita: III. Voiman vapauttaminen (fa-li) (osa 3)

Yi quanPosted by Timo Klemola Thu, February 05, 2015 10:22:21

” … ja saa aikaan eteenpäin työntävän voiman etummaisen eli vasemman jalan polveen, jolloin vasemman jalan jalkaterä painuu äkillisesti kohti alustaa.” Zhang tekee yksityiskohtaista kuvausta jalkojen dynamiikasta ja niiden roolien erosta. Voima nousee takajalasta. Kyse on maata vastaan tehtävästä ponnistavasta liikkeestä, jolloin paino siirtyy enemmän etujalan kannatukselle, joka toimii nyt kasaan painuvan jousen tavoin. Huomaa, että sivuttaisessa asennossa vain etujalan päkiä on maassa, jolloin akillesjänteen ja sitä ympäröivien rakenteiden elastinen voima on käytössä. Etujalan jousi jarruttaa painopisteen eteen suuntautuvan liikkeen. Yi quanissa käytetään tästä tilanteesta usein mielikuvaa, jossa auto tekee äkillisen jarrutuksen, jolloin sen etujouset painuvat kasaan. Kyse on siis etujalan kimmoisuusvoimasta eli venymis-lyhenemmis-syklin hyödyntämisestä.

”Etummainen eli vasen polvi on kuin naulattu paikalleen eikä se saa liikahtaa milliäkään.” Tällä varmistetaan etummaisen jousen voima. Jos polvi antaa peräksi, jousi on löysä. Kuvausta ei pidä ottaa sanatarkasti, totta kai polvi vähän joustaa, täysin jäykkänä se ei toimisi jousen tavoin. Mitä vähemmän liikettä polvessa, sitä jäykempi ja voimakkaampi jousi ja sen elastinen voima.

”Tämän seurauksena molempien jalkojen voima kulkee ylös keskikehoon ja edelleen selkärankaa pitkin päälaelle.” Tässä tulee kuvattua koko kehon liikkeen kineettinen ketju jaloista päälaelle asti niin kuin se tapahtuu avautuvassa liikkeessä. Jalkojen jouset avautuvat ja selän jousi avautuu. Kuvaus liittyy tapaan, miten voima rakentuu äärimmäisen nopeasti alhaalta ylös ja käyttää hyväksi maan tukea. Tämä voidaan ymmärtää myös aaltomaisena liikkeenä. Voiman aalto etenee jaloista ylös selkään ja päälakeen ja hartioista käsiin. Aalto onkin yi quanissa yksi perustavista mielikuvasta, jonka avulla voiman liikettä jaloista ylös vartaloon voidaan tutkia.

”Pää liikahtaa eteenpäin, mutta saman aikaisesti siihen vaikuttaa taaksepäin vetävä vastavoima.”

Totesin edellä, että voima voidaan ymmärtää myös aaltomaisena liikkeenä. Aalto, joka nousee vartaloa ylös, heittää päätä eteenpäin. Pää painaa muutaman kilon, ja voiman aallon saavuttaessa pään, se heittää pään eteenpäin. Tämä liike kuitenkin hallitaan vastavoimalla, pää pyritään pitämään paikallaan. Tunne on sama kuin iskisin päällä eteenpäin (headbutt), mutta pyrkisin jättämään iskun liikeradan vain milliksi.

”Voima etenee hartioiden kautta kyynärpäihin ja sieltä sormiin. Hartioiden on oltava ehdottoman rentoina, jotta voima pääsee kulkemaan käsivarsia pitkin sormiin asti.” Nyt tulee kuvatuksi liikkeen kineettisen ketjun loppu. Voima kulkee jaloista selän kautta päähän ja hartioiden kautta sormenpäihin asti. Yksi voiman linja kulkee siis aina kohti päälakea vaikka voima vapautettaisi käsistä mihin suuntaan vain.

”Samanaikaisesti rintakehä vetäytyy äkillisesti kokoon ja sisäelimet laajenevat ja täyttyvät.”

Voiman ponnistukseen, oli se hidasta tai nopeaa, liittyy aina vatsaontelon paineen kasvu. Ota edessäsi olevan pöydän reunasta kiinni, nosta ja aisti mitä tapahtuu. Vatsalihakset jännittyvät ensin ja jos nostat voimalla, pidätät automaattisesti myös hengitystäsi. Aistit samalla myös paineen kasvun vatsaontelossasi. Jostain muistan, että jos ihminen ponnistaa yli 80 %:n voimalla, hänen on pakko pidättää hengitystään, muuten vatsaontelon paine ei lisäänny tarpeeksi. Siis niin paljon, että keskivartalo pystyy kannattelemaan tai tukemaan vapautuvaa voimaa. Painonnostajat käyttävät leveää vyötä vatsalihasten tukena, koska todella isoissa voimissa vatsalihasten oma voima voi olla riittämätön hallitsemaan tätä painetta. Kuvaus ”sisäelimen laajenevat ja täyttyvät” tulee ymmärretyksi tätä kautta.

Fa-lissä voima vapautetaan nopeasti. Pallea putoaa alas, vatsa laajenee joka suuntaan ja keskivartalon lihakset jännityvät nopeasti kasvavan paineen seiniksi. Täsmälleen sama asia tapahtuu osumahetkellä, kun hakkaat halkoja. Kun pallea putoaa ja vatsa laajenee niin ”rintakehä vetäytyy” hienovaraisesti.

Voiman vapauttamiseen liittyvää vatsaontelon paineen hallintaa harjoitetaan erityisillä, siihen tarkoitukseen suunnitelluilla shi-li-harjoituksilla, mutta ensisijaisesti tekemällä shi-sheng-harjoituksia. Shi-sheng voidaan kääntää äänen tunnustelemiseksi. Kuvaan tätä menetelmää myöhemmin. [Jatkuu …]  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post111