Huomioita

Huomioita

Yi quanin perusteita: II. Voiman tunnustelu (shi li) (osa 11)

Yi quanPosted by Timo Klemola Sun, February 01, 2015 10:51:29

4. Harjoitustapa, jossa kohdat 1, 2 ja 3 yhdistyvät.

Kun olet harjoitellut sekä kiinteällä vastuksella että elastisten kuminauhojen idealla, jossain vaiheessa huomaat, että kaikki liikkeesi alkavat saada elastisen ulottuvuuden. Tasaisesta vastuksesta alkaa löytyä myös elastisia vivahteita. Edellä kuvaamani kohdat 1, 2 ja 3 yhdistyvät.

Kehon elastinen voima alkaa siis toimia kaikissa harjoitustavoissa.

Tarkastellaanpa uudelleen harjoitusta, jossa liikutat lankkua edestakaisin veden pinnalla. Ajattele edelleen, että lankku on painava. Mitä tapahtuu, kun vaihdan painavan lankun liikesuunnan. Työnnän sen ensin liikkeelle eteenpäin. Se on nyt liikkeessä, ikään kuin vauhdissa. Kun haluan vaihtaa sen suunnan ja vaihdan työnnön vedoksi, joudun aluksi jarruttamaan sen eteenpäin menevän liikkeen. Eli muutan työntöni vedoksi, mutta koska lankku ei voi heti seurata mukana, sen liike hidastuu eli jarrutan sen liikkeen, jolloin käteni venyvät lankun mukana. Lankku pysähtyy hetkeksi ja tulee vasta sitten mukaan vetoliikkeeseeni. Käteni ja vartaloni toimivat kuminauhan tavoin ja käyvät läpi edellä kuvaamani venymis-supistumis-syklin. Liike tuntuu elastiselta. Sama tapahtuu toisessa suunnassa, kun taas vaihdan vedon työnnöksi. Joudun ensin jarruttamaan painavan lankun liikkeen, ennen kuin saan sen liikesuunnan muuttumaan.

Voima ei ole liikkeessä siis tasaista, vaan voima ja jännitys kasvaa aina ennen liikesuunnan vaihtoa. Rentouden ja jännityksen vaihtelu on aaltomaista kuten kuvassa 1., jossa aallon harjat kuvaavat liikesuunnan vaihtokohtia.

Kuva 1.

Kuva esittää yleistä elastisen liikkeen mallia. Elastisessa liikkeessä rentous ja jännitys vaihtuvat ja muuttuvat erilaisia aaltokuvioita muodostaen. Mitä lyhempi ja teräväkärkisempi aalto, sitä nopeammin ja terävämmin voima vapautuu. Jo tämä kuvaus näyttää shi-lin ja fa-lin yhteyden. Tästä syystä shi-listä on helppo siirtyä kohti fa-lita. Kyse on vain nopeuden ja voiman kasvattamisesta ja sekin voidaan tehdä vaiheittain.

Elastisuus tulee osaksi myös kaikkia pyöreitä liikkeitä, joissa voimaa käytetään erilaisissa pysty- ja vaakaympyröissä. Vastus alkaa tulla eläväksi, rentouden ja jännityksen vaihtelut ikään kuin elävöittävät liikkeen.
Kuva 2.


Kuvaa 2 näyttää, mitä tapahtuu, kun piirrät käsilläsi pysty-ympyrää. Liikkeen vastus ja samalla jännitys lisääntyy, kun kädet kulkevat edestä alas, ja vastus kevenee ja rentous lisääntyy, kun kädet kulkevat rinnan edestä ylös. Tämäkin liike alkaa noudattaa kuvan 1 mallia.

Kaikissa liikkeissä alkaa toteutua periaate: ”on vain avautuminen ja sulkeutuminen yin ja yang”. Siis: kaikkia liikkeitä kannattelee avautumisen ja sulkeutumisen mekaniikka ja mielikuvat luovat liikkeeseen erilaisia kehon sisäisiä vastuksia, joiden vuoksi koko keho on jatkuvasti erilaisten jännitys-rentous -vaihteluiden alainen.


  • Comments(0)//visiot.terapiakortit.com/#post107